Willie Wortel, 'dark matters' en oogpleisters op latere leeftijd


Deze week in de uitzending van Science071: de organisatie én twee finalisten van de Willie Wortelwedstrijd en de ‘Weerden’ van Ian en Guus, een kunstexpositie van de masterstudenten Media Technology over ‘Dark matters’  en uiteraard het laatste wetenschapsnieuws met redacteur Bryan van den Berg.

Wetenschap is onderzoek doen en onderzoek is uitvinden.  Het uitvinden gebeurt in Leiden op allerlei manieren en op alle leeftijden, van het Bio Science Park tot de Willie Wortel Wedstrijd. Ook dit jaar nemen leerlingen uit de eerste en tweede klas, van verschillende scholen uit Leiden en omgeving, het tegen elkaar op met hun eigen bedachte uitvinding. Voor de tiende keer zullen tien Willy Wortels de strijd aangaan met elkaar om de Willie Wortel Kanjerprijs. Bij ons in de uitzending is Daniel Bischoff, één van de organisatoren van deze wedstrijd en medewerker van het Technolab. Ook praten wij met twee van de finalisten van de wedstrijd: Ian van der Kraan en Guus Habets. Deze twee tweedeklassers maken met hun Weerden nog kans op één van de prijzen.

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni organiseren studenten van de Leidse master Media Technology een interactieve tentoonstelling in de Meelfabriek. Het thema is ‘Dark matters’, zeer toepasselijk in deze ietwat duistere ruimte van vijf verdiepingen. De studenten zijn op een speelse manier aan de slag gegaan met dit thema. Creativiteit is essentieel in de wetenschap, maar dat blijft vaak onbekend voor de buitenwereld. Die ziet alleen de harde resultaten en verklaringen. Wij praten met Esra Isguzar en Stijn van Vilsteren over hun kunstwerken bij de Dark Matters open lab expo.  

In het wetenschapsnieuws van deze week vertelt redacteur Bryan van den Berg ons over het verschil tussen vaders met dochters en vaders met zonen, een middel tegen de symptomen van autisme, invloed van de klimaatverandering op slaap en over oogpleisters op latere leeftijd.

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×