Dankzij Vrienden van Polderpark Cronesteyn is het park zes buitenspellen rijker. Vandaag werden ze officieel overhandigd. (Foto's: Jan van der Sluis)

Openluchtspellen voor (vrienden van) Cronesteyn

Dankzij de Vereniging Vrienden van Polderpark Cronesteyn is het park sinds vandaag een attractie rijker. Voor bezoekers van het park is – gratis! – een verzameling buitenspellen beschikbaar, gefinancierd vanuit het Leidse overheidsproject Bewegen in Groen. Bestuurslid Johan Hogendoorn is tevreden, maar heeft nog wel wat wensen. “De spellen moeten nu nog vooraf worden aangevraagd. Dat moet nog ‘ns anders worden geregeld”. De houten spellen zijn af te halen bij de kampeerboerderij Stochemhoeve, maar moeten worden gereserveerd via de Vrienden (vvpc@ziggo.nl).

Bewegen in Groen
In het kader van Bewegen in Groen zijn vijf ideeën gerealiseerd, vertelt projectcoördinator Cathy van Loon. In april is het programma gestopt. Dit is het laatste deelproject, “maar Leiden gaat met het idee achter Bewegen in Groen verder in de andere stadsparken”. Dat betekent dat Leiden ook voor de andere stadsparken geld beschikbaar gaat stellen om mensen die anders niet of nauwelijks buiten zouden komen, te verleiden naar buiten te gaan. “Bewegen in Groen toont aan dat dat werkt. Het Inloophuis organiseert wandelingen, er is bio-walking met een gids, het beweegmaatje vind je hier, er is een activiteit voor skeelerende tieners met een hoofddoek die weinig buiten komen, en dit dus”.

Gemiva
De verzameling spellen is robuust uitgevoerd, gemaakt door de Gemiva-SVGgroep “die overigens uit zichzelf méér spellen zal gaan maken”. Voor sommige spellen zal een handleiding noodzakelijk zijn “die moeten nog worden gemaakt, evenals de instructie hoe alles in de kisten past”. Op het trekkersveld van Stochemhoeve zijn deze zonnige ochtend zes spellen te vinden: drie of vier op een rij, boter-kaas-en-eieren, cubb, een Fins werpspel, dobbelstenen, en Tangram. Alles is voor gebruik ín het park.

Stochemhoeve
Ipse De Bruggen-Maatwerk, een zelfstandige BV, heeft de kampeerboerderij sinds januari 2016 in eigendom en exploiteert hem. Het is feitelijk een neveneffect van hun werk: dagbesteding voor WMO-cliënten. De regiomanager vertelt dat er zo’n vijf cliënten in het kader van de WMO dagbesteding krijgen “maar we kunnen er meer plaats bieden”. Overdag doen zij allerlei klusjes die bij een (kampeer)boerderij horen. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers actief, waarvan twee min of meer permanent beschikbaar omdat ze op het terrein kamperen. Het werk van Ipse De Bruggen blijft voorop staan, en dus zijn er in de boerderij ook logeerfaciliteiten “zo logeren er in de weekeinden geregeld zo’n twaalf jongeren”.

Draagbaar
Het Huis van de Smid had geen mogelijkheid de spellen op te slaan en uit te geven. Ook Stochemhoeve is niet ruim bedeeld, maar wel bereid de opslag en uitgifte te verzorgen. “We zijn blij dat Stochemhoeve dat wil doen. Wij doen de administratie en geven hen door wie wat wanneer komt lenen”, vertelt Hogendoorn. Mocht u dus naar Cronesteyn gaan en denken dat zo’n spel meenemen het verblijf daar aantrekkelijker maakt, ze zijn aan te vragen. Alleen voor het Drie op een Rij geldt: 10 kilogram is best veel. Dat u het weet.

Leiden Maatschappij Nieuws Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×