(Foto's: PR).

Buurderij brengt boeren en consumenten bij elkaar

De allereerste Buurderij van Zuid-Holland gaat woensdag 14 juni van start in Leiden. Iedere week kunnen consumenten lokale producten zoals groente, fruit, bier, jam, zuivel en vlees van boeren uit de regio bestellen en elke woensdag tussen 16.00 uur en 18.00 uur ophalen. De lokale initiatiefnemers creëren zo korte ketens voor de verkoop van lokale seizoensproducten en brengen buren en boeren dichter bij elkaar.

Het concept van de Buurderij is dat consument en producent met elkaar verbonden worden. Door de bijeenkomsten ontstaat er direct contact tussen buren en boeren. Organisatie Boeren & Buren is opgezet om de lokale landbouw te steunen en een transitie naar duurzame landbouw te stimuleren.

Met dit concept kunnen boeren kunnen zelf hun prijzen bepalen en ontvangen zij tachtig procent van de verkoopprijs van hun producten. “Dat is vele malen meer dan via de reguliere verkoopkanalen, waar ze het meestal met veel minder dan de helft moeten doen, of soms zelf met verlies verkopen”, vertelt netwerkcoördinator Lesley Walet. Daarnaast zorgt dit systeem ervoor dat er minder voedsel verspild wordt, doordat de bestellingen vooraf online worden doorgegeven, waardoor de boeren alleen voedsel hoeven mee te nemen dat al verkocht is.

Verser kunnen de lokale producten niet zijn, omdat deze op bestelling geoogst en bereid worden. Verder is het concept vernieuwend omdat de consument zelf de bestelling kan samenstellen en dus niet vast zit aan een abonnement met al samengestelde groentepakketten. De producten zijn afkomstig uit een straal van achttien kilometer. Dat is aanzienlijk minder dan dat de lokale producten normaal naar een supermarkt afleggen.

In december vorig jaar ontstond de eerste Buurderij in Amsterdam. Al snel daarna volgden Buurderijen in Purmerend en De Rijp. In 2011 is het concept Boeren & Buren ontstaan in Frankrijk, waar de afgelopen jaren ook België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië zich bij aansloten.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×