(Foto's: Emile van Aelst).

Leiden neemt massaal afscheid van Trix

Alle inwoners van Leiden kregen maandagavond nog één keer de kans om de Leidse T.rex Trix te bekijken. Met een pagina uit het Leids Nieuwsblad mocht iedereen gratis naar binnen om Trix uit te zwaaien voordat ze op reis gaat door Europa en China. In totaal maakten 1212 mensen van de gelegenheid gebruik om het 66 miljoen jaar oude skelet nog een keer te zien.

De tentoonstelling ‘T.rex in Town’ van Naturalis sloot maandag definitief de deuren. Om 17.00 uur overhandigde directeur Edwin van Huis de sleutel van Naturalis aan burgemeester Lenferink. Hij heropende de deuren naar de tentoonstelling voor een laatste keer, waarna de vele belangstellenden weer naar binnen konden.

Reanne van Kleef sprak met burgemeester Henri Lenferink en directeur Edwin van Huis van Naturalis over het tijdelijke vertrek van Trix.

“Het is heel fijn dat iedereen in Leiden die Trix nog niet heeft gezien, of graag nóg een keer wil zien, dat nu nog kon doen”, zegt burgemeester Lenferink over de oudste inwoner van Leiden. “Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn en daarom moeten we er extra van genieten dat we haar nog een keer konden zien. Gelukkig komt ze weer terug, net als onze Lucas van Leyden die nu tijdelijk in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt. En dan zijn we weer helemaal compleet.”

Ook directeur Edwin van Huis van Naturalis vond het mooi dat heel Leiden nog een kijkje kon komen nemen. “Trix is echt van Leiden geworden. Toen we haar vonden realiseerde ik me nog niet dat ze zo’n onderdeel van de stad en haar inwoners zou worden. We zagen het natuurlijk al toen ze aankwam in Leiden. Het enorme enthousiasme bij iedereen. Trix hoort bij Leiden en is bij de inwoners in het hart gesloten. Dat zal nooit meer veranderen.”

Veel bezoekers namen maandag afscheid van Trix.

In de bijna negen maanden dat Trix in Leiden was, kwamen er 293.914 bezoekers naar Naturalis. Het skelet gaat nu eerst naar Salzburg, waar ze vanaf 23 juni te bezoeken is. Daarna is Trix van 8 november 2017 tot en met 26 februari 2018 te bezichtigen in het science museum CosmoCaixa in Barcelona. Van 11 juni 2018 tot en met 15 september 2018 staat het skelet in het Muséum National d’Histoire Naturelle in Parijs. Het 66 miljoen jaar oude skelet zal nog meer locaties aandoen. De laatste onderhandelingen vinden hier nog over plaats. In 2019 komt Trix weer terug naar Leiden. Dan is de verbouwing van Naturalis klaar en opent het nieuwe museum de deuren. Trix krijgt daar een ereplaats.

 

 

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×