Rokende schoorstenen in de havens van Rotterdam. (Foto: Chris de Waard).

Leiden roept ABP op tot staken investeringen fossiele energie

Na schriftelijke vragen van GroenLinks heeft de gemeente Leiden het algemeen pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, per brief opgeroepen investeringen in fossiele brandstoffen op korte termijn te stoppen. Daarmee sluit Leiden zich aan bij steden als Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Nijmegen die het grootste pensioenfonds van Nederland willen overtuigen om voor duurzaamheid te kiezen.

Begin dit jaar dienden raadsleden Jos Olsthoorn en Ashley North schriftelijke vragen in met het dringende verzoek aan het college om het ABP op te roepen te stoppen met fossiele investeringen. “Het ABP investeert nog altijd in kolen, gas en olie: oude vormen van energievoorziening waarmee het pensioenfonds niet alleen het milieu, maar ook zijn eigen pensioenen in gevaar brengt,” aldus GroenLinks Leiden.

Naast het feit dat de uitstoot van CO2 voor opwarming van de aarde zorgt, schuilt er volgens GroenLinks ook een groot financieel risico in het blijven investeren in fossiele energie: “Door de klimaatafspraken van Parijs is de waarde van fossiele reserves flink gedaald. Daardoor kunnen ook de pensioenen van de bijna drie miljoen ambtenaren bij het ABP serieus in de knel komen.”

Leiden roept het ABP in de brief op om beleggingen in de fossiele industrie binnen redelijke termijn te be√ęindigen. Dat mag niet leiden tot daling van het rendement of tot stijging van de pensioenpremies voor de¬†ambtenaren.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×