(Archieffoto: Chris de Waard).

Alleen nieuwe schaatshal als regio meebetaalt

Het Leidse college van burgemeester en wethouders kiest toch voor de realisatie van een nieuw zwembad, een nieuwe topsporthal én een nieuwe schaatshal. Daarvoor wordt de komende jaren 7 miljoen euro extra geïnvesteerd. Schaatsen kan als het aan het college ligt in de toekomst in Leiden op een 250-meterbaan, maar alleen als de regio 40 procent van de kosten draagt. Het gaat daarbij om 176.000 euro per jaar. Dat blijkt uit de kaderbrief die het college vandaag presenteerde.

Reanne van Kleef sprak met sportwethouder Paul Dirkse over de realisatie van een nieuw zwembad, een nieuwe topsporthal én een nieuwe schaatshal.

Eerder drong de Leidse gemeenteraad nog aan op een 333-meterbaan, maar eind vorig jaar leek het erop dat er helemaal geen nieuwe schaatshal meer zou komen. Er was niet genoeg geld voor drie nieuwe sportaccommodaties en de schaatshal werd het kind van de rekening. Na massaal protest vanuit de ijssportwereld en de gemeenteraad beloofde sportwethouder Paul Dirkse om de opties opnieuw te onderzoeken.

In de kaderbrief wordt nu voor een optie met drie nieuwe sportaccommodaties gekozen: Combibad de Vliet, een topsporthal met 2000 zitplaatsen en een regionale ijshal. Leiden is bereid 60 procent van de kosten voor een ijsbaan van 250 meter te dragen en door het verstrekken van een garantstelling het risico voor de realisatie op zich te nemen. De rest van de financiering moet uit de regiogemeenten komen, waar het merendeel van de verenigingen vandaan komt.

De nieuwe schaatshal moet in 2020 gereed zijn. Tot die tijd wordt er extra geld vrijgemaakt voor onderhoud van de huidige ijsbaan aan de Vondellaan, zodat schaatsen in Leiden ook tot en met 2019 mogelijk blijft.

Topsporthal

De bouw van een nieuwe topsporthal voor 2000 toeschouwers gaat ruim 16 miljoen euro kosten. Dat is bijna 5 miljoen euro meer dan het bedrag dat in 2012 beschikbaar is gesteld. Zorg en Zekerheid Leiden Basketball ziet het liefst een sporthal met 3000 of meer plaatsen verrijzen, maar die meerkosten zullen dan door een private investeerder moeten worden betaald.

De nieuwe sporthal moet op veld 4 van Sportpark Boshuizerkade komen in plaats van op de plek van de huidige Vijf Meihal. Deze locatie is ruimtelijk en financieel beter inpasbaar.

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×