Wetenschapstalenten, sterrenstof en berichten van aliens

Deze week in de uitzending van Science071: Mariëtte Boon en Bastiaan Rijpkema over hun nominaties voor de titel New Scientist wetenschaptalent 2017 en Niels Ligterink over zijn belangrijke ontdekking van een bouwsteen van leven rond jonge sterren. Natuurlijk ontbrak het wetenschapsnieuws niet, deze week met Lieuwe van Slooten.  

Mariëtte Boon maakt 22 juni kans op de New Scientist wetenschapstalent award. Met haar onderzoek over hoe bruin vet kan helpen bij afvallen wist ze een nominatie in de wacht te slepen. Het bruine vet helpt met de stofwisseling en kan daarom helpen met afvallen zonder minder te eten of meer te bewegen. 

Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema promoveerde ongeveer een jaar geleden met zijn onderzoek naar de weerbaarheid van democratieën. Kan een democratie zich weren tegen partijen die de democratie willen afschaffen? Dat onderzoek is ook door het wetenschapsblad the New Scientist opgevallen, hij heeft namelijk een nominatie voor wetenschapstalent verdiend. En zit net als Mariëtte Boon bij de laatste vijf kanshebbers. 

Is er buitenaards leven? Dat willen we allemaal weten, Niels Ligterink doet er ook onderzoek naar. Hij heeft bij twee zeer jonge sterren, het molecuul: methylisocyanaat (één van de bouwstenen voor leven) gevonden. De jonge sterren gelden ook als prototype voor hoe ooit onze zon eruit zag. 

Hoe oud is Jupiter, buitenaardse berichten van aliens, bedrogen raven, slaaptekort door slaap te kort en de klimaatonderzoekers die niet op meer op onderzoek gingen. In het wetenschapsnieuws door Lieuwe van Slooten kwam het allemaal aan bod.

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×