Op de Burchtheuvel was vanavond geen kip te bekennen. Ook geen haan trouwens. (Foto's: Chris de Waard).

Ook Burchthaan houdt buurt uit slaap

Een omwonende van de Burcht die onlangs een haan en vier kippen heeft losgelaten op de burchtheuvel krijgt er flink van langs van zijn buren. Die worden gek van de haan die al om 4.00 uur ’s morgens begint met kraaien. “We hebben de buurtgenoot gevraagd om de kippen te verwijderen, maar daar gaat hij niet op in,” schrijft wijkvoorzitter Jaap van Meijgaarden aan de gemeente Leiden.

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitter Dick de Vos van de Partij voor de dieren over het houden van hanen in de stad.

“Verschillende omwonenden hebben vanwege slaapverstoring al bij de gemeente geklaagd, maar tot nu toe zonder resultaat,” stelt Van Meijgaarden die de gemeente vraagt om de haan en de kippen te laten vangen. “Wellicht wil een kinderboerderij ze gastvrijheid verlenen. Ook vanwege dierenwelzijn is het gewenst dat zij van de burchtheuvel verwijderd worden, nog los van de vervuiling met kippenstront.”

Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Vanwege het ruimhartige dierenwelzijnsbeleid van de gemeente mogen de ambtenaren van de afdeling ongedierte- en overlastbestrijding niet zomaar met een vangnet de burcht op. “Bovendien is de overlast van hanen en kippen relatief,” kreeg de wijkvereniging te horen.

Wijkvereniging Pancras-West laat het er niet bij zitten. “Ook dierenwelzijn is aan de orde. Er is geen sprake van verzorging van de beesten, er is geen water dat ze kunnen drinken en ze kunnen nergens op stok,” somt Van Meijgaarden op. Hij heeft inmiddels de Partij voor de Dieren ingeschakeld en die vindt ook dat de dieren weg moeten van de burcht.

Fractievoorzitter Dick de Vos: “De haan begint al om 4.00 uur te kraaien en houdt iedereen uit de slaap. Dat bevordert de band tussen mens en dier niet. Wat ons betreft: zo snel mogelijk wegvangen en plaatsen in de kinderboerderij. Niet alleen wegens de overlast, maar juist ook om het welzijn van de dieren.”

De Vos is niet tegen het houden van kippen op de Burcht, maar dat moet dan wel in samenspraak met de buurt gebeuren. “En dus alleen als er consensus is en er goede verzorging geboden wordt, inclusief een nacht- en schuilhok, geschikt voedsel, water en indien nodig medische verzorging.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×