Floortje Dessing zicht zelf de objecten uit in het depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen. (Foto: Sasha de Boer).

Floortje Dessing krijgt pop-up museum op station Leiden Centraal

Vanavond om 19.30 uur opnet op perron 8/9b van station Leiden een tijdelijk museum van Floortje Dessing. Het Museum van Floortje is een maand lang te bezoeken in een speciaal omgebouwde wachtruimte. Er zijn objecten en gebruiksvoorwerpen te zien uit Oceanië. Floortje koos haar favoriete objecten uit het geheime depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen, de verzamelnaam van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Onder andere Floortje Dessing is voor dit project in het geheime depot op zoek gegaan naar haar favoriete objecten. Bekijk hier het bezoek.

De collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen bestaat uit ruim 375.000 objecten en gebruiksvoorwerpen uit de hele wereld. Om meer van deze bijzondere collectie te kunnen tonen is een wachtruimte op het perron omgebouwd tot minimuseum.

Tijdens haar reizen maakte Oceanië en het eilandleven in de Stille Zuidzee de meeste indruk op Floortje. De zee speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen in die regio en er zijn in het Museum van Floortje dan ook diverse objecten te vinden die hier een verbinding mee hebben. Van praktisch vis- en kookgerei tot de prachtigste sieraden.

Verborgen schatten
Het grootste gedeelte van de collectie die het NMVW beheerd ligt opgeslagen in het depot. Met dit unieke project wil het NMVW, samen met de BankGiro Loterij, ProRail en NS deze verborgen schatten niet alleen openbaar maken, maar ook naar het publiek toe brengen.

Museum van Kenny B, Soufiane, Filemon, Yvette
Na het Museum van Floortje reist dit project verder met het Museum van Kenny B (27 juli tm 20 augustus in Arnhem), Soufiane Touzani (24 augustus tm 24 september in Utrecht) en Filemon Wesselink (28 september tm 22 oktober in Zwolle). De reis eindigt op 25 oktober in Amsterdam in het Tropenmuseum met het Museum van Yvette van Boven. Bekijk hier de trailer van het project.

Het Museum van Floortje is tot en met 23 juli geopend en gratis te bezoeken, daarnaast heeft het ook een eigen plekje in de drie musea.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×