Taalmelodieën, academische vluchtelingen en kolonialisme

Deze week in Science071: Taalwetenschapper Jurriaan Witteman ontving de Keetje Hodson prijs voor zijn onderzoek naar taalmelodieën, Petra de Bruijn over wetenschappers op de vlucht en over de Mondriaan en geometrische kunst in de Islam, Alicia Schrikker over haar onderzoek naar de gedachten achter kolonialisme en uiteraard het laatste wetenschapsnieuws, deze week met redacteur Bryan.

Als je praat gaat het er in een gesprek niet alleen om wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. De rol van intonatie bij het begrijpen van taal wordt taalmelodie genoemd. Jurriaan Witteman kreeg voor zijn promotie onderzoek naar dit fenomeen de Keetje Hodson prijs toegewezen. Witteman wil weten hoe taal in de hersenen wordt verwerpt, maar hoe kijk je mee in iemand zijn hersenpan? 

Petra de Bruijn is al vaker bij ons in de uitzending geweest. Tijdens de dag van de vluchteling sprak Lieuwe van Slooten met haar over wetenschappers op de vlucht. Vooral in Turkije wordt onafhankelijke wetenschap onmogelijk gemaakt en vluchten nu ook Engelstalige wetenschappers het land uit. 

Petra de Bruijn was deze week ook betrokken bij een lezing over Mondriaan en islamitische kunst. Het is misschien geen logische link maar wel een interessante vergelijking. Want Mondriaan en de islamitische kunst vertonen wel dergelijk overeenkomsten. 

Alicia Schrikker won een vici-beurs voor vernieuwend onderzoek naar de ideologie achter kolonialisme. Met de beurs kan ze haar eigen onderzoeksgroep gaan opzetten om zich vast te bijten in de vraag wat mensen uit het verre Indonesië zelf dachten van de koloniale tijd. Welke verwachtingen hadden mensen van dit ‘verre vreemde land’, en waarom heeft niemand die vraag eerder gesteld? 

In het wetenschapsnieuws nam Bryan van den Berg het wetenschapsnieuws van afgelopen week door, met onder andere: tweekoppige platwormen uit de ruimte, zonneverf die energie kan opwekken door waterdamp te splitsen, varkenscellen oplossing voor de Ziekte van Parkinson.

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×