Leiden kiest voor combibad, topsporthal en schaatsbaan

6

Een meerderheid van de gemeenteraad steunt wethouder Paul Dirkse in zijn voorstel voor het verder uitwerken van de topsporthal, ijshal en zwembad. De wethouder toonde veel vertrouwen in de regio. Op 3 juli heeft in in de schaatshal aan de Vondellaan een overleg met al zijn collega=sportwethouders uit de regio. Doel: een zo groot mogelijke bijdrage aan de realisatie van de nieuwe ijshal die in ieder geval een 250 meterbaan krijgt.

Chris de Waard sprak na afloop van de vergadering met Jeroen Straathof die steeds positiever wordt over de kans op een nieuwe schaatshal.

Schaatshal

Een schaatsbaan van 333 meter heeft weliswaar de voorkeur van zo’n beetje iedereen, maar is miljoenen duurder en daarvoor ontbreken in ieder geval op dit moment nog de middelen. De harde keuze tussen 250 en 333 hoeft nu echter nog niet gemaakt te worden. Het komende half jaar gaat het uitwerken van de plannen door en worden beide varianten verder onderzocht, Over ongeveer een half jaar maakt de raad dan een definitieve keuze.

Reanne van Kleef sprak na afloop van de vergadering met sportwethouder Paul Dirkse over de sportaccommodaties.

De VVD is in de discussie rond de nieuwe schaatshal tot nu toe kritisch. Als enige partij steunden ze eind vorig jaar al een inmiddels achterhaald voorstel van het college op helemaal te stoppen met de ijsbaanplannen. Niet omdat de partij tegen schaatsen is, maar omdat de dekking er nu eenmaal niet is. Een aangekondigd voorstel van duoraadslid Maarten Dirkse (geen familie van de wethouder, red.) om alsnog direct helemaal met de ijsbaan te stoppen als de regio niet meebetaalt, krijgt echter geen enkele steun in de Leidse gemeenteraad, zo bleek uit de discussie gisteren.

Verkiezingsthema

Als de raad dit najaar moet kiezen tussen een 250 en een 333 meterbaan voor de nieuwe schaatshal aan de Vliet, wil in ieder geval de PvdA Leiden een verkiezingsthema maken van die 333 meter baan. Dat kondigde duoraadslid Martijn Otten van die partij gistermiddag aan tijdens de commissiebehandeling van het collegevoorstel voor de realisatie van drie nieuwe sportaccommodaties. Naast de schaatsbaan, gaat het om een combi zwembad en een topsporthal.

Topsporthal

Een topsporthal ter vervanging van de uit 1968 stammende Vijf Meihal komt er ook wel. Op het hoofdveld van FC Boshuizen. Nieuw voor oud is wat sportwethouder Dirkse voorstelt en daar was aan het eind van de discussie veel steun voor. Even leek het er op dat zo’n nieuwe hal met 2.000 tribuneplaatsen er toch niet zou komen.

Verschillende partijen hadden de indruk gekregen dat ZZ Leiden zich niet wilde committeren aan zo’n hal, omdat de basketballers gaan voor 3.000 tot 3.500 plaatsen. Dat kost echter zo’n 5,5 miljoen extra en dat heeft ZZ Leiden Basketbal niet. Ook een zoektocht naar private investeerders leek ZZ eerder deze week tijdens hun inspraakreactie af te wijzen. Daardoor kwam onder meer de ChristenUnie met het voorstel om dan maar een breedtesporthal te bouwen met 500 tot 1.000 plaatsen en het overgebleven geld te gebruiken voor de grotere schaatsbaan.

Chris de Waard sprak met ZZ Leiden bestuurslid Michael Breel over de intentieverklaring die dinsdag is getekend met de gemeente Leiden.

Toen Dirkse uitlegde dat er inmiddels een intentieovereenkomst met de topsportclub is getekend draaiden veel partijen bij. In die overeenkomst staat dat gemeente en basketbalclub samen optrekken in de zoektocht naar de extra miljoenen, terwijl ook de 2.000 en zelfs de 500-1000 varianten als terugvalopties zijn opgenomen. De gemeente gaat nu een 3.000 (plus) variant verder uitwerken, maar beperkt de financiële bijdrage tot de kosten van de 2.000 hal. De meerkosten moeten dan door private investeerders worden gedekt of zo mogelijk uit de exploitatie van de grotere hal.

Lees hier de intentieovereenkomst tussen de gemeente en de Stichting Eredivisie Basketball BS Leiden: Intentieverklaring topsporthal 2017-06-21

De nieuwe sporthal krijgt twee speelvloeren. Een voor de breedtesport en eentje die ook geschikt is voor het eerste van ZZ Leiden Basketbal. Naast de basketballers gaat ook topsportschool het Leonardo College er gebruik van maken, alsmede de huidige gebruikers van de Vijf Meihal en de 3 Oktoberhal. Die verouderde hallen staan op de nominatie om op termijn gesloopt te worden.

Combi zwembad

De derde sportvoorziening uit het voorstel van het college ondervindt weinig weerstand. Het combibad gat er gewoon komen nu de gemeente extra geld beschikbaar heeft gesteld om gestegen bouwkosten op te vangen. Gebruikers wijzen vooral op allerlei zaken die gaan over de duurzaamheid van het nieuwe zwembad.

Delen
Venetië van het Westen - waterpendel

6 reacties

 1. Blijkbaar moet er net voor de gemeenteraadsverkiezingen nog even iets doorgedrukt worden, hoewel het geld op is, er door onbehoorlijk bestuur een miljoenentekort is ontstaan, de eerste nieuwe parkeergarage een mislukking is, de werkelijke kosten (bouw, exploitatie) van de volgende nog onbekend zijn, net als bij enkele andere grote projecten, enz. enz.. De financiële rampspoed wordt dan een probleem voor een volgend college, een volgende gemeenteraad en uiteraard de burgers die vervolgens mogen opdraaien voor de gevolgen d.m.v. hogere lasten, bezuinigingen op allerlei openbare voorzieningen, op de zorg, enz.
  “Après nous, le déluge” is het motto geworden. Hopelijk trappen de “collega-wethouders uit de regio” er niet in.

  • René Dentener op

   Ja, inderdaad. En dan straks weer een raadsonderzoek naar de kostenoverschrijdingen of exploitatietekorten bij die drie sportaccommodaties. Men heeft in deze gemeente helemaal niets geleerd van de aanbevelingen die werden gedaan in een 97 pagina’s tellend eindrapport over de kostenoverschrijdingen bij grote projecten uit het verleden.(‘Leiden, stad van ambities’ – commissie Van Egdom, 2008) Met een gemeenteraad die een onvoldoende zelfkritisch vermogen aan de dag legt -de VVD-fractie bij monde van Dirkse in dit geval dan uitgezonderd-, die als een hondje achter alle tomeloze ambities van het college aanloopt of niet bereid is om eens te gaan buurten bij andere gemeenten om te kijken of dergelijke plannen wel realistisch of uitvoerbaar zijn kan de burger zijn lolletje op straks. En ja, laten we dit nog even snel voor de gemeenteraadsverkiezingen erdoor jagen, zodat een volgende raad met de gebakken peren zit.
   Waarom is zo’n energieverslindende schaatshal überhaupt nodig terwijl op nog geen half uur rijden er een ligt in Zoetermeer?(Silverdome) Over afspraken met de regio gesproken. Het mag allemaal heel popi zijn om je als fractie (PvdA) achter een stel hardschreeuwers te scharen, maar je bent ook gekozen om ervoor te zorgen dat je gemeentekas er straks nog gezond voor staat. Zo groot is het weerstandvermogen van Leiden immers niet.

   • Kan me vinden in bovenstaande insprekers. Ambitie is niet verkeerd, vernieuwing van sportaccomodaties is niet verkeerd, maar het moet wel realistisch en economisch haalbaar blijven. De VVD is hier dus terecht kritisch.
    Helaas zal door het studentenkorps en andere rechtse yuppen in deze Stad van de Betonmolens het motorblok van dit college blijven zitten en haar potverteren kunnen voortzetten. Ik heb de indruk dat er een meuk vastgoed en accomodaties neergeplempt wordt dat dadelijk zijn geld nooit meer opbrengt.
    Een verkiezingsstunt voor de PvdAdieu? Mogen blij zijn dat ze nog een paar zetels in de raad houden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline