(Foto's: PR)

Leidse student start uitvaartservice voor auto's

Veel mensen bouwen een emotionele band op met hun auto. Maar wat doe je als het levenseinde van de auto in zicht is? Een vraag die de Leidse student Floris Kruijer al een tijdje bezighield. Hij maakte er zijn afstudeeropdracht aan de Willem de Kooning Academie (WdKA) in Rotterdam van en richtte Auto-uitvaart De Uitrit op. “Een uitvaartorganisatie die mensen in staat stelt om gepast afscheid te nemen van hun dierbare auto,” zegt Kruijer die zelf ook gruwelt van liefdeloos slopen.

 

Kruijer: “Soms zie je het van kilometers aankomen, soms is het een ongeluk. De een heeft lekkende kleppen. De ander zakt door zijn chassis. Of het voertuig is total loss als gevolg van een aanrijding. Wat doe je dan? Als je een dienst kan laten organiseren voor je overleden viervoeter, waarom dan niet voor je geliefde vierwieler? Hij stond tenslotte altijd voor je klaar en bracht je overal heen. Weer of geen weer. Hij was getuige van je eerste kus. Ik zeg ‘hij’, maar een auto kan natuurlijk ook een ‘zij’ zijn – mensen voelen dat feilloos aan.”

De uitvaartondernemer bespreekt uitvaartwensen aan huis. Belangrijke aandachtspunten zijn: bloemen, muziek, drukwerk, gastenlijst en de catering. In overleg met de familie wordt besloten of de auto direct naar een autokerkhof wordt overgebracht of dat er tijdelijk een rouwparkeerplek wordt verzorgd, gemarkeerd met een nieuw verkeersbord.

Uitvaart in Leiden
‘Brum’, een oldtimer van het merk Nissan staat opgesteld op een rouwparkeerplek ter hoogte van Oude Rijn 83 in Leiden. Mensen die een nauwe band met de 31-jarige auto hebben opgebouwd, bewijzen Brum de laatste eer. Daarna gaat hij naar zijn laatste rustplaats.

Nadat bruikbare onderdelen van de auto voor transplantatie zijn verwijderd/ verkocht, ontfermt de autopers zich over het voertuig. De eigenaar krijgt als afsluiting een memento mee in de vorm van de CarCube.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×