(Foto's: Reanne van Kleef).

Zesde Nederlandse meteoriet naar Naturalis

De meteoriet die op 11 januari in de buurt van Broek in Waterland is gevallen en gevonden, wordt onderzocht in Naturalis. Het gaat om een steenmeteoriet van ongeveer 500 gram. Dit is de zesde meteoriet die de afgelopen 200 jaar in Nederland is gevonden. De laatste meteoriet viel 27 jaar geleden in Glanerbrug.

Reanne van Kleef sprak vanmiddag bij Naturalis met onderzoeker Leo Kriegsman over de bijzondere meteoriet.

De zeldzame meteoriet viel op 11 januari om 17:09 uur. Er werd een paar seconden eerder een vuurbol waargenomen door meerdere mensen in Nederland, en in België heeft iemand een dashcam opname op www.ufomeldpunt.be geplaatst. De meteoriet is terecht gekomen op een schuurtje en heeft een dakpan en de latjes eronder verbrijzeld. Meteorieten komen namelijk neer met de snelheid van een hogesnelheidstrein.
Wanneer een meteoriet vanuit de ruimte met zo’n 10 km per seconde de aardatmosfeer binnendringt, neemt de snelheid met een razend tempo af. De steen wordt door de luchtweerstand sterk verhit en begint aan de buitenkant te smelten, en wordt hierdoor dus snel kleiner. Door alle energie die vrijkomt is er dan vaak een vuurbol te zien. De meteoriet komt waarschijnlijk van een voormalige miniplaneet in een baan om de Zon, tussen die van Jupiter en Mars. In dat gebied, de planetoïdengordel, zweeft erg veel ruimtepuin dat soms uit zijn baan raakt door een botsing en daarna, na veel rondjes om de Zon, de Aarde kan raken.
De steen is via Niek de Kort van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde bij Naturalis terecht gekomen en wordt nu onderzocht door Leo Kriegsman en Marco Langbroek. Leo: “Dit soort meteorieten geeft ons informatie over het begin van het zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden. Op Aarde bestaan geen stenen van deze ouderdom.” Er wordt bijvoorbeeld gekeken uit welke mineralen de meteoriet bestaat en hoe die zijn gevormd. Het blijkt om een bekend type steenmeteoriet, een L6 chondriet, te gaan. Volgens de traditie wordt hij genoemd naar het dorp of de stad in de buurt, dus hij gaat de Broek in Waterland meteoriet heten.
In de laatste 200 jaar zijn er maar 6 meteorieten gevonden in Nederland. Naar schatting komt er één meteoriet van deze grootte per 3-4 jaar terecht in Nederland, maar ze worden niet altijd gevonden. Dit kan zijn doordat ze in het water vallen, maar ook doordat het berekende zoekgebied heel groot is, waardoor het zoeken is naar de spreekwoordelijk speld in de hooiberg. De afgelopen paar jaar is bijvoorbeeld tevergeefs gezocht bij Hoenderloo en Oudemirdum. Ook in Broek in Waterland is na een intensieve zoektocht met veel mensen duidelijk dat er verder geen materiaal meer kan worden gevonden. De vorige meteoriet die in Nederland werd gevonden, viel 27 jaar geleden ook door een dak, in Glanerbrug.
Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×