Kleding bedrukken? 10 praktische tips

De mogelijkheden van het bedrukken van kleding worden door steeds meer mensen ontdekt. Niet alleen als ze unieke kleding met een artistieke of persoonlijke bedrukking willen ontwerpen, maar ook voor bijvoorbeeld studenten- of sportverenigingen (waarvan Leiden er natuurlijk nogal wat heeft), scholen, of een vrijgezellenfeest. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten bij het bedrukken van kleding, hieronder geven we je daarom graag 10 tips.

Welke kleding wil je bedrukken?

Het is allang niet meer zo dat je alleen simpele T-shirts van een eigen bedrukking kunt voorzien. Chique polo’s, sweater, hoody’s, kinderkleding, jurkjes of sportkleding, je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het laten bedrukken met een eigen tekst of afbeelding. De eisen die gesteld worden zijn echter in iedere situatie anders. Een T-shirt voor een vrijgezellenfeest dat waarschijnlijk maar een of enkele keren gedragen zal worden kan van andere kwaliteit zijn dan sportkleding die wel tegen een stootje moet kunnen. Kleding bedrukken bij Digitransfer geeft je een ruim assortiment om uit te kiezen, voor zowel dames, heren als kinderen.

Let op de pasvorm en kies de juiste maat

Bestel je ook vaak kleding online, en kies je dan van hetzelfde kledingstuk wel eens meerdere maten om thuis te passen omdat je twijfelt over de maat? Geen probleem, omdat je bij online aankopen het recht hebt deze zonder opgaaf van reden binnen 14 dagen retour te sturen (en de webshop soms zelfs ook nog de retourkosten betaalt). Bij bedrukte kleding gaat het om gepersonaliseerde items, en hiervoor gelden deze regels niet. Websites waar je online kleding kunt bedrukken geven echter wel vaak een matentabel en informatie over de pasvorm, dus check deze goed zodat je ook echt de juiste maat bestelt.

Wat is inbegrepen in de prijs?

Sommige drukkerijen rekenen extra kosten zoals opzetkosten of drukkosten per order. In eerste instantie lijkt de kleding dus erg goedkoop, maar zodra je er ook maar enige tekst of een afbeelding op wilt drukken, zie je deze kosten pas zodra je je order gaat afrekenen.

Is er een minimale ordergrootte?

Er zijn drukkerijen die een minimale ordergrootte hanteren. Geen probleem als je een grote hoeveelheid kleding wilt bestellen, maar wel als je juiste unieke en persoonlijke T-shirts of bijvoorbeeld hoodies bedrukken wilt. Check dus altijd of je ook gewoon enkele items kunt (na)bestellen zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn.

Welke bedrukkingsmogelijkheden zijn er?

De diverse manieren die er zijn om kleding te bedrukken, heeft ook consequenties voor de bedrukkingsmogelijkheden. Wil je voor een vereniging of vrijgezellenfeest de namen van een aantal mensen op de kleding zetten, kijk dan bijvoorbeeld goed hoeveel tekstregels er mogelijk zijn. Ook is het goed om te kijken naar de afmetingen van bedrukte afbeeldingen zoals logo’s of een eigen design, en of het mogelijk is ook de mouwen te bedrukken.

Grootte en lettertype van tekstbedrukking

De tekst die je op kleding wilt drukken moet natuurlijk wel goed leesbaar zijn, en dit is vooral bij glitterbedrukking wel een uitdaging. Kies verder liever geen lettertype met veel krullen en haakjes, tenzij je zeker weet dat de letters voldoende groot zijn en de bedrukking erg contrasteert met de kleur van de kleding. Ook het horizontaal of verticaal uitrekken van tekst doet meestal niet veel goed voor de leesbaarheid.

Een afbeelding of logo laten drukken

Net zoals dat voor een normale printer geldt, moet een afbeelding voor op kleding van goede kwaliteit zijn om af te kunnen drukken. Zorg daarom altijd dat je bijvoorbeeld een pdf-bestand van hoge kwaliteit hebt zodat er niet te weinig pixels zijn die zorgen voor een onduidelijke en korrelige bedrukking met fletse kleuren. Een afbeelding zoals een foto kun je eerst met een grafisch programma bewerken om extra te laten opvallen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een zwart-wit-filter waarin bepaalde delen juist wel in kleur blijven.

Kleuren van de kleding en bedrukking

Hiervoor werd al eerder genoemd dat de kleding en bedrukking voldoende moeten contrasteren. Waar je eerder vaak alleen maar simpele witte T-shirts kon bedrukken, heb je nu soms wel de keuze uit tientallen kleuren. Let erop dat de kleding en de bedrukking niet te vloeken, maar ook dat de kleuren genoeg contrasteren.

Welke typen bedrukkingen zijn er?

Kleding wordt vaak bedrukt door middel van transferdruk of zeefdruk. Wat de verschillen hiertussen zijn? Zeefdruk geeft een heldere bedrukking van goede kwaliteit, maar is redelijk arbeidsintensief en niet geschikt voor foto’s. Van ieder ontwerp wordt een aparte film gemaakt, waardoor het bij kleine aantallen relatief duur is. Bij transferdruk wordt het ontwerp op transferpapier geprint, dat vervolgens met een pers op hoge temperatuur op de kleding geplaatst wordt. Deze methode is geschikt voor zowel tekst als (gedetailleerde) afbeeldingen, en is voor kleine oplages of zelfs unieke artikelen goedkoper. Sommige aanbieder geven ook de mogelijkheid kleding te laten borduren, dit heeft een chique uitstraling en is erg duurzaam, maar ook prijziger dan de twee andere bedrukkingsopties.

Tijdens het ontwerpen het design checken

Natuurlijk wil je wel tijdens het ontwerpen van kleding weten hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Jammer immers als je het ontwerp niet direct tijdens het bestellen op je scherm zou zien, en het anders blijkt te zijn dan hoe jij had bedacht. Kies daarom voor drukkerij met een goede overzichtelijke online ontwerptool, waarin je ontwerpen direct zichtbaar zijn.

Je ziet, er zijn een hoop zaken om over na te denken als je kleding wilt laten bedrukken. Met deze tips weet je echter precies waar je aan moet of kunt denken zodat je wel precies de bedrukte kleding ontvangt zoals jij deze zelf ontworpen hebt!

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×