Burgemeester Lenferink in Straatsburg tijdens de presentatie van het Leidse bidbook voor ESOF2020. (Foto's: Leiden Marketing).

Leidse delegatie presenteert bidbook voor ESOF2020

Een stevige Leidse delegatie onder aanvoering van burgemeester Henri Lenferink heeft gisteren in Straatsburg het voorstel gepresenteerd waarmee Leiden in samenwerking met Den Haag het EuroScience Open Forum 2020 wil binnenhalen. Wekenlang hebben de gemeente en Universiteit Leiden aan het bidbook voor ESOF 2020 Leiden gewerkt. Daarbij konden ze zich laten inspireren door de plannen die Kopenhagen en Manchester eerder maakten.

De Leidse delegatie vlak voor vertrek naar Straatsburg.

Het ESOF congres staat voor de grootste multidisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomst van Europa. In nauwe samenwerking met Den Haag, stad van vrede en recht, gaat Leiden de strijd aan met het Italiaanse Triëst. Dat zijn de laatste twee overgebleven kandidaten voor het hosten van het congres. Als Leiden erin slaagt het congres binnen te halen dan met de Sleutelstad zich bovendien een jaar lang European City of Science noemen. De economische spin-off is becijferd op zo’n zes miljoen euro.

Of Leiden het in deze ‘finale’ wint van het Italiaanse triëst, wordt na het weekeinde bekende gemaakt. Burgemeester Lenferink heeft alvast veel vertrouwen in de uitslag: “Ik ben zeer trots op de manier hoe alle partners de afgelopen tijd hebben meegedacht en meegewerkt om een succesvol bid te maken. Ik vind dat we daar goed in zijn geslaagd.” Als ESOF in Leiden en Den Haag wordt gehouden is het met afstand het grootste congres dat ooit in Leiden is gehouden.

De kandidatuur voor Leiden wordt gedragen door twee zogenaamde ‘local champions’ die zijn afgevaardigd door de Universiteit Leiden. Het gaat om Prof. Dr. Corinne L. Hofman, Decaan van de faculteit archeologie, hoogleraar Caribische archeologie en tevens directeur van de Caribische onderzoeksgroep aan de Leidse Universiteit en om Prof. Dr. Ferry C. Breedveld, voormalig Voorzitter van de raad van bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum en Professor Reumatologie.

De twee hebben het wetenschappelijke programma in Leiden over het voetlicht gebracht. “Het zou geen toeval zijn als ESOF 2020 in Leiden plaatsvindt. De stad wordt niet voor niets Stad van Ontdekkingen genoemd en is klaar voor het hosten van een dergelijk congres. Nergens anders is het zo logisch om te organiseren. Dit congres hoort in Leiden. De doelstellingen van ESOF 2020 voldoen aan alle kernwaarden van de stad en Universiteit Leiden, een bolwerk van vrijheid en wetenschap. We willen laten zien dat wetenschap de oneindige bron van ontdekkingen is”, aldus Breedveld.

European City of Science

Als Leiden ESOF inderdaad mag organiseren dan mag de stad zich een jaar lang ‘Europese Wetenschapsstad’ noemen. Wetenschappers, beleidsmakers en wetenschapsjournalisten wereldwijd zullen de stad bezoeken en contacten leggen voor samenwerking. In steden die al eerder ESOF organiseerden, verdubbelde in dat jaar het aantal bezoekers. Leiden verwacht dat dat zo’n zes miljoen aan extra bestedingen in de stad oplevert.

De uiteindelijke winnaar zou eigenlijk rond 15 juli bekendgemaakt worden, maar waarschijnlijk wordt dat al aanstaande maandag. Er was rekening gehouden met een eventueel bezoek van de jury aan de twee overgebleven steden, maar het ziet er naar uit dat de jury ook zonder zo’n bezoek tot een oordeel kan komen.

 

 

Economie Leiden Politiek Science European City of Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×