Linda Grotenberg won met haar project Riverfood de finale van de Startup Academy van HUBspot. (Foto's: HUBspot Leiden).

Riverfood wint Startup Academy finale van HUBspot

Acht teams pitchten in de finale van de Startup Academy van HUBspot Leiden hun ondernemersplan. De deelnemers hebben in 16 weken via workshops en coaching hun idee uitgewerkt naar een ready-to-go businessplan. Zowel de expertjury als het publiek vonden dat Linda Grotenberg het beste idee en de beste pitch had en dus werd ze uitgeroepen tot Meest Belovende Startup van 2017. Grotenberg mag nu negen maanden lang kosteloos gebruik maken van een werkplek bij HUBspot, inclusief coaching en faciliteiten, ter waarde van 1.250 euro.

Winnaar: Riverfood
Linda Grotenberg (42) is van oorsprong mariene bioloog. Ze won met haar idee Riverfood, duurzame voedselproductie in de stad. “Het hele jaar door allerlei soorten groente, fruit en vis eten is door wereldwijde import een vanzelfsprekendheid geworden,” zegt Grotenbert die met haar idee iets wil doen aan de toenemende voedselvraag die immers veel vergt van het land en daarnaast hoge transportkosten met zich meebrengt. Met vaak negatieve gevolgen voor de leefbaarheid van mens en dier.

Riverfood pakt de voedselproductie op een nieuwe manier aan: planten en vissen groeien in een inpandig ecologisch kringloopsysteem genaamd ‘aquaponics’. Hierbij worden de natuurlijke leefomstandigheden zo goed mogelijk nagebootst, en blijft het voedsel pesticide- en antibioticavrij.

HUBspot-directeur Raffi Balder: “Linda Grotenberg heeft met Riverfood al over meer aspecten van haar onderneming nagedacht dan de rest van de deelnemers, er is al een werkend product is en er is al een samenwerkingspartner. Wij waren onder de indruk van haar presentatie, die ook heel goed visueel ondersteund werd. Zij is voor ons Meest Belovende Startup 2017 van Startup Academy Leiden.” Ook de publieksprijs, uitgereikt door vertrekkend interim-directeur Femke van der Meer, was voor Linda Grotenberg.

Eervolle vermeldingen
De diversiteit aan ideeën was groot: van een app rondom schuldenproblematiek en online marketingadvies voor sportscholen tot lifestyle geneeskunde. Niet alleen Riverfood sprong eruit. Ook Nelske Thalen (31) en Jiske Kiers (28) scoorden punten met hun idee om de taalachterstand van vrouwen terug te dringen door samen koekjes te bakken met hun project #kletskoek. Een ‘persoonlijkheidsprijs’ werd uitgereikt aan Eva Dirks (23). Raffi Balder: “Wij waren onder de indruk van je gedrevenheid, jij wordt gewoon ondernemer. Als het niet met dit idee is, dan met iets anders.” Alle deelnemers gaan door met het ontwikkelen van hun idee en onderneming.

Tweede editie
Op 28 september 2017 start de tweede editie van de Startup Academy bij HUBspot Leiden. Iedereen met een goed idee kan zich aanmelden. Er is plaats voor tien teams en de kosten voor 16 weken begeleiding en 11 workshops (twee optioneel) bedragen 100 euro. Aanmelden kan via www.hubspotleiden.nl.

Startup Academy HUBspot
HUBspot is dé plek in Leiden waar ondernemerschap en innovatie ontstaat, en daarom ook de plek om starters en studenten om zich te omringen met relevante netwerken, kennis, inspiratie en faciliteiten. Ideeënmakers, onderzoekers en innovators worden er samengebracht met expertise over ondernemerschap, faciliteiten en netwerken.

De jury bestaande uit Christiaan Rood (LeydenJar Technologies), Mirco Verburgt (Grant Thornton) en Jan Remmelzwaal (Ondernemerhuis Katwijk), voorgezeten door HUBspot-directeur Raffi Balder heeft onder andere gelet op de manier van pitchen, de financiën en het probleem dat ze met hun idee gaan oplossen. In het algemeen viel het de jury positief op dat de dames in de meerderheid zijn in deze editie van de Startup Academy, aangezien dat in de ondernemerswereld zeker niet het geval is.

Economie Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×