(Foto's: Chris de Waard).

Schanstuin geopend in Lammenschans Driehoek

Zaterdagmorgen is in het bijzijn van enkele tientallen omwonenden de Schanstuin geopend op het voormalige Avery Dennison-terrein langs de Lammenschansweg. Sinds dat bedrijf verhuisde naar het Leiden Bio Science Park en de oude gebouwen gesloopt werden, lag het terrein braak.

Chris de Waard was bij de opening en sprak met wethouder Laudy, initiatiefnemer Paul Groenendaal en met buurman Willem-Jan Zirkzee.

Omdat het nog wel enkele jaren duurt voordat terrein-eigenaar Green er gaat bouwen, zocht en vond de gemeente samen met de wijkvereniging een tijdelijke invulling in de vorm van een buurttuin. “Het is een wondertuin,” vond voorzitter Paul Groenendaal van de werkgroep Schanstuin zoals de buurt het terrein heeft genoemd: “Omdat het zo ontzettend snel is gerealiseerd. Afgelopen najaar maakte we het plan en nu is de opening.”

Die opening vond plaats in de regen: “Alleen vandaag is water geen probleem,” zo benoemde Groenendaal het enige echte probleem dat nog rest. Er is op het terrein geen water en dat is wel nodig als je bloemen en planten wilt laten groeien en groente wilt verbouwen. Buurman Zirkzee Wonen en Slapen zorgt vrijwel zeker voor de oplossing: “Ik denk dat we wel een buitenkraan kunnen aanleggen,” zei eigenaar Willem-Jan Zirkzee die ook even kwam kijken bij de feestelijke ingebruikname.

Op het terrein komen uiteindelijk woningen en waarschijnlijk in een plint langs de Lammenschansweg ook bedrijven. Dat gaat echter nog wel enkele jaren duren en dus stelde ontwikkelaar Green het terrein beschikbaar aan de wijkvereniging Cronestein. Die mag er in elk geval de komende twee jaar blijven, wellicht nog wat langer.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×