(Archieffoto: Chris de Waard).

VVD zet in op betere participatie bij bouwprojecten

VVD Leiden gaat een voorstel indienen om het participatieproces met buurtbewoners bij bouwprojecten te bevorderen. De partij wil dat initiatiefnemers van buiten Leiden een protocol meekrijgen waarin staat wat er van ze wordt verwacht op het gebied van participatie.

Reanne van Kleef sprak met VVD-raadslid Juliette Gilissen over het participatieprotocol voor initiatiefnemers van bouwprojecten.

“Wij horen van omwonenden regelmatig dat ze te weinig betrokken worden bij plannen die in hun buurt plaatsvinden”, zegt VVD-raadslid Juliette Gilissen. Het gaat dan met name over plannen die door externe projectontwikkelaars worden ingediend en niet om plannen die door de gemeente worden ontwikkeld. “Ik heb de wethouder al een aantal keer gevraagd of een beter participatieproces niet gewoon afgedwongen kan worden bij initiatiefnemers. Wettelijk gezien kan dat niet. Daarom zijn we opzoek gegaan naar een manier om dat wel beter in te kunnen bedden. Bijvoorbeeld door een protocol dat meegegeven wordt bij een vergunningsaanvraag.”

Er bestaat al een participatieverordening waar afspraken in staan. Dit protocol zou daar op aansluiten. Gilissen: “Met de verordening die er nu ligt kunnen we aan het college vragen wat ze doen op het gebied van participatie. Wij willen dat het voor initiatiefnemers die plannen in onze stad willen ontwikkelen duidelijk is wat wij als gemeenteraad van ze verwachten als het over participatie gaat. Belanghebbenden moeten bij een bouwplan betrokken worden.┬áParticiperen wil trouwens niet zeggen dat iedereen dan ook per se gelijk krijgt. Maar wel dat er geluisterd wordt naar datgene dat ingebracht wordt.”

Over hoe dat protocol er precies uit moet gaan zien wordt nog verder gesproken. Dat zou een stappenplan kunnen zijn, een boekje of een digitale bijlage.

 

Leiden Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×