(Archieffoto: Chris de Waard).

Onderzoek gemeente: parkeren in eigen wijk weer mogelijk door uitbreiding betaald parkeren

Sinds het betaald parkeren in Leiden is uitgebreid naar de wijken rondom het centrum is de parkeerdruk in Leiden beter verdeeld. Dat wijst de evaluatie uit die de gemeente heeft laten uitvoeren. Daardoor kunnen Leidenaren weer in hun eigen wijk parkeren.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Robert Strijk over de evaluatie van de uitbreiding van het betaald parkeren.

“Duizenden Leidenaren konden hun auto niet meer kwijt in hun eigen woonwijk”, vertelt wethouder Robert Strijk. “Daar stonden allemaal andere parkeerders die eigenlijk in het centrum wilden zijn of met de trein ergens anders heen gingen. Dat probleem hebben we nu opgelost.”

Op verschillende dagen en tijden is de parkeerdruk gemeten. Het onderzoek laat zien dat na de invoering van het betaald parkeren de parkeerdruk in sommige wijken is afgenomen en en andere wijken weer is toegenomen. Strijk: “Mensen zijn op een andere manier hun auto gaan parkeren. Op enkele wijken na is de bezetting van de parkeerplaatsen nu beheersbaar.”

Ontevredenheid

Naast het simpelweg tellen van geparkeerde auto’s bevatte het onderzoek ook een enquête waar mensen konden aangeven wat ze van het betaald parkeren vinden. Deze vragenlijst werd door maar vijftien procent van de ondervraagden ingevuld. Daarvan was de helft van de mensen ontevreden. “Het is jammer dat 85 procent zo’n enquête dan niet invult. Mijn gevoel is ook dat de mensen die het ergens niet mee eens zijn zich juist laten horen. Zij vinden bijvoorbeeld dat er voor hun wijk geen probleem was en daarom het betaald parkeren overbodig is.”

Vergroening

In wijken waar veel parkeerplekken leeg blijven zal met de buurt worden gesproken of het mogelijk is om daar te gaan vergroenen. Op plaatsen waar de parkeerdruk te hoog blijft wordt gekeken of daar een oplossing voor gevonden kan worden.

Uitbreiding

Per 1 november wordt het betaald parkeren naar nog een aantal wijken uitgebreid. Dat zijn Groenoord-Noord, nieuwbouwwijk Groenoord en De Hoven en bedrijventerrein De Waard. Ook het voormalig Pathologie en Anatomieterrein in het Bio Science Park dat binnenkort openbaar terrein wordt, zal waarschijnlijk worden meegenomen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×