(Foto: Chris de Waard).

Voortaan weer meer zebrapaden in Leiden

In Leiden worden steeds vaker kanalisatiestrepen aangebracht in plaats van zebrapaden. Volgens onder andere Veilig Verkeer Nederland bevordert dit niet de veiligheid van voetgangers. Daarom riep de SP het Leidse college van burgemeester en wethouders op om toch weer vaker een zebrapad te plaatsen. Het voorstel werd door de gemeenteraad gesteund.

Reanne van Kleef sprak met SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats over de Leidse zebrapaden.

Bij het aanleggen van nieuwe wegen of de herinrichting van bestaande wegen zal voortaan worden onderzocht of het mogelijk is om een zebrapad te plaatsen in plaats van kanalisatiestrepen. “De zebra werd een bedreigde diersoort in Leiden”, zegt SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats. “Het liefst hadden wij gezien dat er gewoon altijd voor een zebrapad wordt gekozen, maar daar was niet genoeg steun voor. Nu hebben we met z’n allen gezegd: bij twijfel een zebrapad.”

Volgens wethouder Robert Strijk is het niet altijd veiliger om een zebrapad aan te leggen. Bijvoorbeeld vlak na een bocht zouden voetgangers dan schijnveiligheid krijgen. Zij gaan er vanuit dat ze voorrang hebben, terwijl de automobilist de situatie niet goed kan overzien. Volgens Van der Kraats ligt dat niet zozeer aan het zebrapad, maar aan de verkeerssituatie. “Hier moet je ook geen kanalisatiestrepen willen.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×