Toch meer horeca op Nieuwe Rijn en Botermarkt

2

Er komt toch meer ruimte voor horeca aan de Nieuwe Rijn en de Botermarkt. Dat heeft het college besloten. Door de enorme toename van het aantal horecabedrijven in wat de gemeente het ‘kernverblijfsgebied’ van Leiden noemt, werd er enkele jaren geleden een maximum gesteld.

In een derde van de panden mocht horeca komen en twee derde gewone winkels. Daar komt het college nu op terug. Het maximum is bereikt en nu dreigt er leegstand voor vrijkomende panden. En Strijk ziet liever horeca dan langdurige leegstand.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Strijk over het besluit om toch meer horecabedrijven toe te staan langs het water aan de Nieuwe Rijn en de Botermarkt.

Strijk gaat niet over één nacht ijs. “We hebben actief formules benaderd die we nog niet in Leiden hebben om ze te verleiden een vestiging te openen aan de Nieuwe Rijn of de Botermarkt. Dat is niet gelukt. Nu er langdurige leegstand is en ook toeneemt, kiest het college alsnog voor het beperkt toestaan van meer horeca. Er mogen als de raad ermee instemt vijf horecabedrijven bijkomen.

Namens de afdeling Leiden van de Koninklijke Horeca Nederland reageert voorzitter Maarten Collee: “Wat ons bevreemt is dat horecavisie die amper een jaar geleden is vastgesteld en eindelijk duidelijkheid gaf, nu al weer los wordt gelaten. We zijn zeker niet tegen horeca, maar het is ook niet altijd de oplossing. Ook het feit dat er nu horeca in gewone winkels wordt toegestaan in gebieden waar eigenlijk geen extra horeca meer is toegestaan vinden wij onbegrijpelijk.” KHN heeft inmiddels een brief aan de Leidse raadsleden gestuurd waarin ze hun zorgen uiten.

Delen
Venetië van het Westen - waterpendel

2 reacties

  1. Wel mooi worden ze misschien toch is wakker daar op het stadhuis vindt die legge winkels er wel fraai uitzien met al die borden van te huur

  2. René Dentener op

    De ‘Pander-passage’ staat nu ook vrijwel leeg. Afgelopen maandagmorgen langs geweest bij Centrummanagement Leiden voor een gesprek over een ander onderwerp. Die gaf in de marge aan dat die lege panden op het stuk Botermarkt/Nieuwe Rijn inderdaad een probleem vormen. Ze zijn té oud of de vastgoedeigenaren laten ze nog liever leeg staan i.p.v. er iets mee te doen vanwege de kapitaallasten die ermee gemoeid zijn. Dus of je leegstand oplost door simpel de bestemming te wijzigen naar horeca is nog maar de vraag. Overigens zou ik er geen moeite mee hebben als ons college er nu eindelijk eens toe overgaat om in haar beleid horecaconcentratiegebieden aan te wijzen in de stad zoals dat ook in andere gemeenten allang is gebeurd. Dit vereenvoudigt immers onderwerpen als handhaving, afgifte van evenementenvergunningen en andere aanverwante zaken in zo’n aangewezen gebied.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline