CDA Leiden wil groene corridor naar de kust

Vooruitlopend op de komst van de Omgevingswet hebben de tien gemeenten die het ‘Hart van Holland’ vormen een gezamenlijke Regionale agenda omgevingsvisie 2040 opgesteld. Daarin wordt uitgegaan van een flinke woningbouwopgave in het gehele gebied en er is vervolgens voor gekozen om die woningbouw te concentreren langs de Oude Rijn. “Zo ontstaat er een brede lintbebouwing, die op haar beurt weer wordt omzoomd door ‘robuust’ groen,” aldus het visiedocument.

Het CDA Leiden vindt de visie nu al achterhaald. “Met name door de bouwplannen die er liggen rond het voormalig vliegveld Valkenburg,” stelt raadslid Moniek van Sandick. “Het gebied rond het Valkenburgse meer is grond van Katwijk. Dit zal worden volgebouwd met 5000 woningen. Maar in de omgevingsvisie 2040 is te zien dat de tien gemeenten juist hier een groenzone in gedachten hebben.” Het CDA wil dat er bij de woningbouw rekening wordt gehouden met een flinke groene corridor naar de kust.

Van Sandick wijst erop dat ook Wassenaar een groene corridor wil. “De gemeente Wassenaar heeft er zelfs een heel plan voor laten opstellen. Een 1,5 km brede groene strook tussen Katwijk en Wassenaar langs de zuidkant van het Valkenburgse meer, beheert door Staatsbosbeheer en voorzien van goede fiets en wandelroutes.”

Het CDA komt vanavond in de vergadering van de Leidse gemeenteraad met een voorstel om in ieder geval de discussie te openen over de door de tien Hart van Holland gemeenten gewenste groene landschappen, te beginnen met de groene corridor naar de kust.

De Hart van Holland gemeenten zijn Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude.

 

Leiden Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×