GroenLinks-raadslid Ashley  North schreef met zijn collega's van D66, PvdA en VVD een extra paragraaf bij de nieuwe gemeentelijke visie op jongerenbeleid. Vanavond stemt de gemeenteraad erover.

GroenLinks: zet jongeren zelf aan het stuur met vraaggerichte jongerenparticipatie

GroenLinks wil dat Leidse kinderen en jongeren meer ruimte en begeleiding krijgen om hun eigen ideeën te realiseren en hun dromen te verwezenlijken. Volgens de partij zit de Leidse jeugd boordevol goede plannen voor de stad. Vaak kunnen ze alleen wel wat hulp gebruiken om hun ideeën daadwerkelijk tot uitvoer te brengen. Daarom dient GroenLinks samen met D66, de VVD en de PvdA vanavond in de raadsvergadering een voorstel in dat van vraaggerichte jongerenparticipatie een speerpunt maakt in de nieuwe visie op het Leidse jeugdbeleid.

GroenLinks zet zich al langere tijd in voor een nieuw, gemoderniseerd jeugdbeleid in Leiden. Twee moties die de partij eerder deze raadsperiode indiende zijn de aanleiding geweest voor het visiestuk waarover de gemeenteraad deze donderdag in debat gaat.

“Een visie die volgens ons een goede basis voor nieuw jeugdbeleid legt, maar er missen missen nog enkele cruciale onderdelen. Eén daarvan is vraaggerichte jongerenparticipatie. Hierbij staan niet de ideeën van de gemeente of organisaties centraal, maar die van de jeugd zelf,” zegt GroenLinks-raadslid Ashley North. “Bij deze vorm van participatie staan de jongeren zélf aan het stuur. Zo leren ze, begeleid waar nodig, hun dromen na te jagen en zich maatschappelijk te organiseren. Een leerzaam en vooral ook leuk proces. Met voor de stad twee mooie gevolgen: Leiden verlevendigt en stoomt intussen een nieuwe generatie klaar voor actieve deelname aan de samenleving”.

Volgens GroenLinks kan modern jeugdbeleid niet zonder vraaggerichte jongerenparticipatie. Omdat dit nu nog in de nieuwe visie ontbreekt, heeft GroenLinks samen met D66, de VVD en de PvdA een extra paragraaf opgesteld waarin de partijen uitgebreid ingaan op nut en noodzaak van vraaggerichte jongerenparticipatie. ‘Als we het jeugdbeleid echt willen moderniseren en jongeren serieus willen nemen, dan moeten we hun het vertrouwen geven hun eigen initiatieven te ontplooien,” vat North samen.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×