(Foto's: Reanne van Kleef).

Aanleg ondergrondse parkeergarage Garenmarkt van start

De bouw van de ondergrondse parkeergarage aan de Garenmarkt is vrijdag officieel van start gegaan. De garage krijgt vijf lagen en gaat plek bieden aan 425 auto’s. Het plein op de Garenmarkt wordt ingericht als groen evenementenplein. In 2020 wordt de garage opgeleverd.

Na het officiële startschot wilde wethouder Paul Laudy de garage geen nieuw wereldwonder noemen (de Lammermarktgarage werd eerder als achtste wereldwonder bestempeld), maar hij benadrukte wel het belang van nog een grote parkeergarage in Leiden. “We hebben altijd gezegd dat we twee garages wille realiseren, zodat we aan twee kanten van de stad onze bezoekers kunnen accommoderen. Dit is weer een belangrijk moment voor Leiden.”

Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Laudy over de nieuwe parkeergarage.

Planning

De afgelopen tijd zijn er al veel voorbereidende werkzaamheden verricht, waaronder archeologisch onderzoek. Als eerste worden nu de wanden van de parkeergarage gebouwd. Dan zullen ook de contouren goed zichtbaar worden. Omgevingsmanager Marieke Duineveld van bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix: “We gaan nu eerst de wanden uitgraven en die volstorten met beton. Daarmee creëren we een ovaal. Daarna zullen we de kuip ook daadwerkelijk gaan uitgraven.” Tot in het najaar wordt er gewerkt aan de betonen buitenwanden van de garage. Aan het einde van het jaar kan er worden begonnen met het leeggraven van de bouwkuip. “Dat is ook het moment dat we gaan beginnen aan de in en uitrit aan de Korevaarstraat.” Net als bij de Lammermarktgarage zal de kuip daarna worden gevuld met water.

Reanne van Kleef sprak met Omgevingsmanager Marieke Duineveld van bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix over de werkzaamheden de komende periode.

Nieuw concept

De oppervlakte wordt iets groter dan de garage aan de Lammermarkt, maar hij wordt minder diep. Er zullen dan ook honderd parkeerplekken minder worden gerealiseerd. Voor het ontwerp van de garage is weer een nieuw concept bedacht. Waar bezoekers van Lammermarktgarage een reis door de tijd maken, zal er bij de Garenmarktgarage vooral worden ingespeeld op kenmerkende plekken van Leiden. Dit concept wordt nog verder uitgewerkt.

Groen evenementenplein

Bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix gaat nu aan de slag met de realisatie van de garage zelf, maar de gemeente Leiden heeft zelf ook nog een belangrijke taak te verrichten. Vorige week werd namelijk in de gemeenteraad besloten dat het plein op de Garenmarkt moet worden ingericht als groen evenementen plein. Laudy: “Oorspronkelijk zou het ook al een mooi plein worden, maar je zou er ook nog kunnen parkeren als de garage vol zou zijn. Dat wil de gemeenteraad nu niet meer en dat betekent dat we aan net zo’n mooi plein als op de Lammermarkt kunnen gaan werken. Dit wordt straks een fantastische plek in de stad.”

Bijzondere vondst

Het archeologisch onderzoek heeft veel vondsten opgeleverd. Naast ongeveer twintig beerputten uit de 15e en 16e eeuw is er ook veel aardewerk gevonden. In één van de beerputten werd een terracotta beeldje gevonden. Hoewel het hoofd afgebroken is, kon door de attributen worden bepaald wie de heilige is; de beschermheilige Sint Rochus. Hij beschermde tegen besmettelijke ziekten van de mens en vee in het algemeen en in het bijzonder tegen de pest. Deze ziekte kwam in die tijd ook in Leiden regelmatig voor.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×