De Leidse delegatie die op 29 juni het Leidse voorstel heeft gepresenteerd, heeft succes gehad. Leiden mag het congres hosten, alleen niet in 2020, maar in 2022. (Foto: Leiden Marketing).

ESOF-congres twee jaar later naar Leiden

Leiden gaat samen met Den Haag het EuroScience Open Forum congres hosten. Alleen niet in 2020, maar twee jaar later. Van 4 tot en met 10 juli 2020 wordt ESOF georganiseerd door Triëst in Italië, in juli 2022 in Leiden en partnerstad Den Haag. Dat jaar mag Leiden zich ook European City of Science noemen. Een titel die aan het binnenhalen van het supercongres verbonden is.

Chris de Waard haalde een dolblije Leiden Marketing-directeur Martijn Bulthuis direct na het bekend worden van de uitslag voor de microfoon.

EuroScience en de ESOF Supervisory Board stellen in een verklaring dat er twee indrukwekkende biedingen voorlagen van respectievelijk Triëst en Leiden. “We willen beide steden daarom erkennen als ‘Europese stad van de wetenschap’. De kandidaten zijn gelijkwaardig.” Aan het hosten van het prestigieuze congres is de titel European City of Science verbonden. Triëst mag zich dus in 2020 zo noemen, Leiden draagt de titel in 2022.

De keuze voor Triëst in 2020 komt voort uit de verbindende link van die stad met Oost-Europa en Centraal Oost Europese wetenschappers, zakelijke netwerken, politiek en maatschappij waarbij ESOF2020 wordt ingezet als de verbindende factor.

Leiden wordt, als eeuwenoude Europese wetenschaps– en cultuurstad, geroemd om haar universiteit. “Vermaard om de mathematische, natuur-, gezondheids-, en sociale wetenschappen. De stad is met het Leiden BioScience Park het perfecte voorbeeld van de verbinding tussen wetenschap en de toepassing daarvan, daar waar Den Haag staat voor een stad van Internationaal Vrede en Recht.”

Prof. Gail Cardew, voorzitter van de ESOF Supervisory Board: “De zo verschillende tradities van Triëst en Leiden en de diversiteit in onderzoek, het leggen van zakelijke verbindingen en maatschappelijke betrokkenheid gaan ESOF enorm verrijken. We kijken uit naar het gezamenlijk ontwikkelen van een sterk en uitdagend programma met de organisatoren van beide steden.”

Trots
De Leidse kandidatuur wordt gedragen door twee zogenoemde ‘local champions’ van de Universiteit Leiden, Prof. Dr. Corinne Hofman en Prof. Dr. Ferry Breedveld. Beiden zijn zeer trots op het resultaat. “Het binnenhalen van dit congres benadrukt onze wetenschappelijke positie als kennisstad. Europa’s grootste multidisciplinaire wetenschappelijke congres brengt een delegatie van ruim 4.500 wetenschappers en technologische leiders naar Leiden in 2022. Het thema ’Wetenschap, de onuitputtelijke bron van ontdekkingen’ sluit naadloos aan op het stadsmotto Leiden, Stad van Ontdekkingen.”

Ook burgemeester Henri Lenferink reageert verheugd: “Ik ben echt enorm trots op de samenwerking die opnieuw de enorme ambitie van de stad en de universiteit illustreert om Leiden te profileren als internationale kennisstad. De keuze van ESOF Supervisory Board voor Leiden in 2022 bewijst dat dit inmiddels ook gezien wordt.”

Directeur Martijn Bulthuis van Leiden Marketing benadrukt dat hij ervan overtuigd is dat dit congres bijdraagt aan de positionering van Leiden. “Naast naamsbekendheid als internationale kennisstad, kunnen we in 2022 ook een grote economische spin-off verwachten, zo leert de ervaring in andere steden”.

Manager Yvonne Kret van het Leiden Convention Bureau weet nu al dat de komst van ESOF Leiden als congresstad een enorme impuls geeft.

Leiden Science European City of Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×