Eind vorig jaar leverde DUWO enkele honderden studentenwoningen op aan de Langebrug. (Archieffoto: Reanne van Kleef).

Leiden op plek twee van verkiezing Beste Studentenkamerstad

Voor de eerste keer reikt de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) de prijs uit voor de Beste Studentenkamerstad van Nederland. Delft voert de lijst aan, op de voet gevolgd door Leiden op plek twee. Nijmegen staat op de derde plek. Hekkensluiters zijn Maastricht, Rotterdam en Enschede. Voor de verkiezing werkte de LSVB samen met het Kenniscentrum voor Studentenhuisvesting (Kences) en de branche-organisatie voor particuliere verhuurders Vastgoed Belang.

Gemeenten konden in de verkiezing punten halen in verschillende categorieën: corporaties, particuliere verhuurders, informatievoorziening en overige zaken. De informatie op basis waarvan het aantal punten is toegekend, komt van websites en openbare documenten van gemeenten, aangevuld door lokale actoren, zoals corporaties en lokale studentenvakbonden.

Leiden doet het goed in de categorie particuliere verhuur. Er is vrijwel altijd een vergunning nodig om een pand om te zetten naar studentenkamers, maar die wordt bijna altijd verleend en is goedkoop, zo concludeert de LSVB in het juryrapport. De informatievoorziening van de gemeente wordt als erg goed beoordeeld en ook het bestaan van een Taskforce Studentenhuisvesting levert punten op.

Qua kamertekort is Leiden een middenmoter met volgens gegevens uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016 een tekort van zo’n 2.000 kamers. Dat Leiden desondanks op de tweede plek eindigt heeft te maken met het feit dat Leiden een actief beleid voert op het tekort weg te werken. De afgelopen jaren werden er vele honderden studentenkamers bijgebouwd. Onder meer in het centrum en in de Lammenschansdriehoek. Ook de komende jaren komen er nog veel kamers bij.

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×