Data-analyse bij oranje-leeuwinnen, veiligheid bij jongeren en de Oersoep

Deze week in de uitzending van Science071: post-doc informatica onderzoeker Arie-Willem De Leeuw over data-analyse tijdens het EK vrouwenvoetbal deze zomer in Nederland, universitair docent Berna Güroğlu over leren en veiligheid, en uiteraard het laatste wetenschapsnieuws dit keer verzorgd door redacteur Bryan van den Berg.

 

Voor de gemiddelde kijker van een voetbalwedstrijd lijkt het misschien gewoon een spel van elf tegen elf met een bal die rond is, maar voor Arie-Willem De Leeuw bestaat een voetbalwedstrijd uit bergen data. Tijdens het komende EK vrouwenvoetbal voert hij met een team van de universiteit Leiden in samenwerking met KNVB een grote data-analyse uit, met als doel een kampioen te herkennen uit de gegevens. Hij vertelt over de opkomst van data-analyse in de sportwereld.

Acht grote wetenschappelijke projecten ontvangen onderzoekssubsidies van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO) en de Universiteit Leiden is bij al deze projecten betrokken. Voor vier subsidies is Leiden hoofdaanvrager. Één van de projecten gaat over de condities van leren en veiligheid bij jongeren. Universitair docent Berna Güroğlu is betrokken bij dit project en vertelt hierover in onze uitzending.

Redacteur Bryan van den Berg brengt deze week het wetenschapsnieuws met:  de ontdekking van het kosmisch ontstaan van de bouwstenen van het leven, langer koffie drinken door koffie drinken en het ontdooien van ijs op je autoruit.

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×