SP-raadslid Han Dirks hoopt dat het uitwisselen van ervaringen tussen studentensteden kan bijdragen om de overlast door verkamering tegen te gaan. (Archieffoto: Chris de Waard).

SP Leiden wil gezamenlijke aanpak overlast verkamering met andere studentensteden

De Leidse SP wil dat de gemeente Leiden het voortouw neemt in de aanpak van overlast die in straten of zelfs hele buurten wordt veroorzaakt door verkamering. Verschillende studentensteden nemen al maatregelen en SP-raadslid Han Dirks vraagt het college nu of Leiden een regulier overleg wil opstarten met onder meer Amsterdam, Utrecht, Enschede, Groningen, Delft en Nijmegen om ervaringen en informatie uit te wisselen op het gebied van verkameringsbeleid.

Waar Leiden vooralsnog geen quota kent voor het maximaal aantal te verkameren panden per straat of buurt, stellen andere gemeenten wel grenzen. Zo heeft Enschede een maximumpercentage panden per straat of buurt dat mag worden verkamerd. Ook moeten er daar steeds tenminste twee reguliere woningen zitten tussen panden die verkamerd zijn. In Nijmegen gaan ’s nachts extra toezichthouders de straat op om specifiek te reageren op overlast als gevolg van verkamering. Ook Amsterdam en Utrecht voeren een actief beleid hebben met betrekking tot verkamering en in Groningen en Enschede zijn in het verleden proeven zijn gedaan met quota.

Dirks wil met zijn vragen bereiken dat Leiden de bevindingen die in andere steden worden opgedaan met verschillende maatregelen die de overlast van verkamering beperken op de voet gaat volgen. Maatregelen die werken, zouden in Leiden vervolgens ook kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld de inzet van patrouilles tijdens de ziet de SP wel zitten.

Een strenger regime om overlast bij verkamering tegen te gaan, heeft ook een keerzijde. Zo wijst de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) erop dat dergelijke maatregelen kunnen leiden tot illegale onderhuur als er te weinig reguliere woonruimte voor studenten is. Dirks wil daarom inzicht in het aantal gevallen van illegale onderhuur van kamers en andere woonruimte in Leiden.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×