Een luchtfoto van de Vrouwenweg en een deel van Polderpark Cronesteyn. Gemaakt door de Leidse fotograaf Hielco Kuipers. Niet vanuit een drone, maar vanuit een vliegtuigje.

GroenLinks: Maak van Cronesteyn geen dronesteyn!

GroenLinks Leiden wil dat er een droneverbod komt in Polderpark Cronesteyn. “De meeste Leidenaars kennen ongetwijfeld de filmpjes met mooie beelden van Leiden uit de lucht. Schitterende clips die gemaakt zijn met behulp van drones. Die drones kunnen echter ook voor overlast zorgen,” zo schrijft raadslid Jos Olsthoorn aan het Leidse college.

Olsthoorn: “Bezoekers en dieren in polderpark Cronesteyn ondervinden steeds vaker hinder van de drones. Veel herrie en onverwacht overvliegende voorwerpen zorgen voor onrust bij onder andere de bijzondere weidevogels en  de reigerkolonie. Daarom pleiten we als GroenLinks voor een verbod op het vliegen met drones in dit natuurgebied.”

Het vliegen met een drone valt onder de Regeling modelvliegen en is al op verschillende plaatsen verboden. Zo mag in de buurt van helikopterhavens niet gevlogen worden en er een vergunning nodig om boven grote natuurgebieden te vliegen. “Hierbij draait het vaak om plekken waar drones voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen of waar zij mens en dier tot overlast zijn,” schrijft Olsthoorn. “Die overlast is niet gering. Van flinke afstand klinkt een drone nog altijd alsof er een enorme mug rond je hoofd zoemt.”

GroenLinks maakt zich niet alleen zorgen om overlast die drones kunnen veroorzaken. Ook de privacy kan in het geding zijn. De partij wil daarom weten hoe de privacy van bewoners beschermd wordt tegen drones met camera’s in de openbare ruimte.

Regelgeving voor drones is nog volop in ontwikkeling. Zo is de landelijke overheid met de ontwikkelaars van drones in gesprek om afspraken te maken over ‘geofencing’. Met deze virtuele hekwerken in de lucht worden met behulp van GPS gebieden afgebakend waar drones niet mogen vliegen. “Je kunt dan via je smartphone of drone een melding krijgen dat je op een plek bent waar je niet mag vliegen,” weet Olsthoorn die hoopt dat Leiden dit systeem ook zal inzetten om no-fly-zones kenbaar te maken.

Tenslotte vraagt GroenLinks of er nog meer gebieden binnen de Leidse gemeentegrenzen zijn waar een verbod op drones wenselijk is.

Vincent Mullenders is een bekende Leidse drone-piloot. Hij denkt dat het argument van GroenLinks dat drones in vloed hebben op het gedrag van vogels geen stand zal houden bij het formuleren van wetgeving: “Voor zover ik weet, is er nog nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van drones op het gedrag van vogels dus dat argument is een drogreden.”

Mullenders wijst erop dat het in principe al verboden is om in de binnenstad van Leiden te vliegen vanwege de no-fly zone rondom het LUMC. “Regelgeving voor drones blijft een lastig onderwerp, maar om het ook te gaan verbieden in Cronesteyn gaat mij een beetje ver.”

Hij wijst er bovendien op dat een vliegverbod voor drones boven Natura 2000-gebieden recent deels is teruggedraaid. “Staatssecretaris Martijn van Dam heeft naar aanleiding van de ruim 1.000 bezwaren die binnenkwamen op het verbod besloten om de regels enigszins te versoepelen. Dat betekent dat er alsnog met drones gevlogen mag worden boven grote delen van het deltagebied. Alleen boven rust- en foerageergebieden van vogels en zeehonden blijft het verbod van kracht,” schrijft Dronewatch.nl daarover.

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×