(Archieffoto: Chris de Waard).

Middernachtelijk verjaardagsfeestje bij buste Rembrandt

Vanavond wordt weer letterlijk stilgestaan bij de verjaardag van de beroemdste zoon van Leiden, Rembrandt van Rijn. Bij de buste van de schilder op de kop van de Witte Singel kan iedereen het verjaardagsfeestje bijwonen en een toast op ‘Rem’ uitbrengen.

Dit jaar is er tussen ongeveer 23.45 uur en middernacht extra aandacht voor het leven van Rembrandt. De Leidse dichter Leo van Zanen draagt stijlvol voor over de relatie tussen Van Rijn en Van Doesburg, emeritus hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek houdt een voordracht over de tijd waarin de kunstschilder leefde. Of, om het in Van den Broek’s eigen woorden te zeggen: over diens ‘pestpokkenpleuriswereld’.

Ceremoniemeesters Tjeerd Scheffer en Ben Walenkamp verzamelen met krans voorafgaand aan de bijeenkomst even verderop bij restaurant La Plancha. Wie wil is welkom om daar aan te schuiven voor een drankje op eigen kosten. Vervolgens loopt het gezelschap naar het standbeeld.

Van den Broek: “Op deze afbeelding zie je een zelfportret van Rembrandt als bedelaar. Rembrandt zelf had bepaald oog voor de ellende om hem heen, en maakte veel afbeeldingen van bedelaars en zwervers.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×