Tessa van Schagen beleefde een succesvol weekeinde. Niet alleen prolongeerde ze haar titel op de 200 meter, ze pakte ook brons op de 100. (Foto's: Erik van Leeuwen).

Tessa van Schagen prolongeert titel op de 200 meter

Na 12 edities in het Amsterdamse Olympisch stadion vonden de Nederlandse kampioenschappen afgelopen weekend plaats in Utrecht. In Sportpark Maarschalkerweerd kwam een groot aantal Leidse atleten in actie. Ze behaalde bij elkaar vier medailles. Tessa van Schagen was de snelste op de 200 meter en won ook nog brons op de 100 meter.

Prolongatie van de titel op de 200 meter was het eerste doel van Tessa van Schagen. Bij afwezigheid van wereldtopper Dafne Schippers was dat een realistisch doel. De WK-limiet van 23.10 was het tweede doel van de Leidse sprintster. Daarin slaagde de Leidse sprintster helaas niet. Verraste ze vorig jaar bij de Gouden Spike en het kampioenschap met tijden onder de 23 seconden, nu bleef stopte de klok pas na 23.40 seconde. Op de 100 meter had ze vrijdag al beslag gelegd op de derde plaats met een tijd van 11.64.

Paul Zwama deed een zware combinatie van looponderdelen. Op vrijdag won hij zilver op de 10000 meter na een spannend duel met Frank Futselaar. Als in een wielerwedstrijd werd er in de slotronde gedemarreerd en gesprint. Zwama legde het daarbij net af om het goud. Een dag later stond hij aan de start van de 5000 meter. Hierop behaalde hij nog een vijfde plaats. Flores Weverling kende een mindere dag en kwam als 9e over de finishlijn.

Marije Efdee uit Wassenaar pakte eremetaal bij het kogelstoten.

De vierde medaille kwam op naam van Marije Efdee bij het kogelslingeren. Hoewel ze haar persoonlijk record al verbeterd had in de eerdere ronden, was er nogmaals een verbetering nodig om de vierde plaats om te wisselen voor een medaille. In die zesde poging slingerde de Wassenaarse de 4 kilo zware kogel maar liefst 52.21 meter ver en daarmee net genoeg voor haar eerste medaille op een seniorentoernooi.

Een knappe prestatie leverde ook Stan Does op de tienkamp. Geplaagd door rugproblemen had hij de afgelopen maand nauwelijks getraind en wist ook niet goed wat te verwachten op de tien disciplines verdeeld over twee dagen. Onderdeel na onderdeel bleef hij prima overeind en verzamelde 6541 punten wat goed was voor een 5e plaats in het kampioenschap.

Finaleplaatsen waren er verder voor Royce Zaadnoordijk en Franka Blok. Royce haalde als enige van vier Leidse 400 meter lopers de eindstrijd. Vanuit baan 1 klokte hij een prima 48.36 waarmee hij 7e werd. Franka Blok mocht eveneens aantreden in de sterk bezette finale op de 100 meter horden. Met 14.58 liep ze een prima tijd die eveneens goed was voor een 7e plaats in het kampioenschap.

Drama voor Noah Schutte op Europesekampioenschappen

Veerle Bakker en Noah Schutte namen afgelopen week deel aan de Europese beloftenkampioenschappen in Polen. In Bydgoszcz streden de beste Europese atleten in de leeftijd van 20-22 jaar om de titels. Zowel Veerle als Noah kwalificeerden zich voor de finale op de 3000 meter steeple chase. Waar bij Veerle de tank al vroeg in de finale leeg was, leek Noah in zijn finale op weg naar een topklassering. Hij schoof in een bekeken race na vier ronden op totdat een botsing met een van de balken een einde maakte aan zijn opmars. Zijn kampioenschap eindigde met een stijve knie en een flinke teleurstelling.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×