Minder bezoekers voor Werfpop na piek in lustrumjaar

Vorig jaar vierde Werfpop de 35e verjaardag. Een lustrum. En elke vijf jaar wordt er bij zo’n viering extra geld gestoken in de line-up. Dat het zondag, vooral in de middag, rustiger was in de Leidse Hout klopt dan ook wel. Voorzitter Jeroen van der Lippe kijkt desondanks terug op een zeer geslaagde 36e editie die zo’n 17.500 bezoekers op de been bracht. Ongeveer 4.000 minder dan vorig jaar.

Chris de Waard was de hele middag en avond in de Leidse Hout en sprak onder andere met Werfpop-voorzitter Jeroen van der Lippe.

De sfeer was er niet minder om. “In tegendeel,” zegt Van der Lippe. “Vorig jaar was het op sommige momenten wel heel erg druk. Ik hoor van bezoekers dat ze dit toch prettiger vinden.”

Het optreden van Dubioza Kolektiv uit Bosnië was zondag één van de meer vrolijke hoogtepunten op Werfpop.

Werfpop vond zondag plaats bij een redelijk festivalweertje, hoewel de zon het een beetje liet afweten. Dat is wel een tegenvaller voor de organisatie, want dan wordt er toch minder gedronken dan als de zon volop schijnt. “Maar in de problemen komen we niet hoor,” verzekert de voorzitter. We zijn een heel gezonde organisatie.”

Volgend jaar staat Werfpop voor een pittige uitdaging. Dan moet er met ecoglazen gewerkt gaan worden en daar zit de organisatie niet op te wachten. Het innemen en spoelen van de glazen kost tijd en het Werfpop-bestuur vreest voor de omzet als er minder snel getapt kan worden. Het gratis festival is voor een belangrijk deel afhankelijk van die baromzet. Daarnaast speelt mee dat Werfpop de 350 vrijwilligers niet wil inzetten voor minder leuke klusjes als glazen spoelen.

Eigenlijk moest Werfpop nu al met ecoglazen werken, maar het bestuur dreigde enkele maanden geleden om het bijltje er dan bij neer te gooien met als resultaat dat ze van de politiek een jaar uitstel kregen. Werfpop hoopt dat van uitstel ook afstel komt en denkt met allerlei andere maatregelen ook aan de duurzaamheidseisen te kunnen voldoen. De plastic bekertjes verdwijnen bij Werfpop bovendien niet in het milieu, maar worden na afloop allemaal opgeruimd.

Cultuur Leiden Werfpop


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×