Partij voor de Dieren wil Leidse tuintegeltaks

29

In een versteende stad als Leiden moeten vergaande maatregelen worden genomen om wateroverlast te voorkomen. Niet alleen door de gemeente, zoals het nieuwe rioleringssysteem in de Kooi, maar ook door de inwoners. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over het effect van het Leidse beleid tot nu toe.

Chris de Waard sprak met duoraadslid Harbert van der Kaap over het bergen van water in de stad.

“Door de klimaatverandering krijgt Nederland steeds meer te maken met korte, hevige regenbuien. Leiden heeft er tot dusver voor gekozen burgers via voorlichting te verleiden om hun tuinen te onttegelen met de operatie Steenbreek: tegel eruit, plant erin. Andere gemeenten gaan verder. Inmiddels hebben ruin 40 gemeenten regels ingevoerd waarbij burgers verplicht worden maatregelen te namen om regenwater op te vangen,” weet fractievoorzitter Dick de Vos.

De toekomstige fusiegemeente Altena, bestaande uit Aalburg, Werkendam, Woudrichem, wil zelfs een tuintegeltaks invoeren. Hierbij wordt de rioolheffing gekoppeld aan de hoeveelheid verhard oppervlakte van de tuin. “Dat lijkt ons voor Leiden ook wel wat,” zegt De Vos die invoering van zo’n heffing een interessante gedachte noemt. “Wie zijn tuin volledig verhardt, bezorgt zijn buren immers wateroverlast en maakt meer gebruik van gemeentelijke voorzieningen. Het geeft ook een grotere kans op riool-overstorten, met alle gevolgen voor het dierenleven in de sloot.”

De Partij voor de Dieren heeft het college gevraagd om een aantal extra maatregelen te stimuleren of zelfs te verplichten. Bijvoorbeeld het plaatsen van regentonnen voor de eerste opvang van water. Ook invoeren van een tuintegeltaks zou onderzocht moeten worden.

Tenslotte vraagt De Vos hoe succesvol de operatie Steenbreek eigenlijk is: “Hoeveel tuinen doen hieraan mee en hoeveel vierkante meter is er inmiddels onttegeld?”

Delen
Venetië van het Westen - waterpendel

29 reacties

 1. Goed initiatief. Hoorde van de week een bewoonster van een andere stad zeggen, dat het haar niet kon schelen om tegeltaks te betalen. Op de vraag wie dan het wateroverlastprobleem moest oplossen, was zij kort en bondig: “de gemeente”. Tja, als de burger denkt dat hij/zij zijn/haar gang kan gaan en dat derden de oplossingen mogen aandragen, dan zijn we goed fout bezig met z’n allen!

  Snap sowieso niet waarom bewoners een totaal betegelde tuin mooi kunnen vinden.
  Het is pure gemakzucht, meer niet. Want oh oh oh, wat hebben we het allemaal toch druk!
  Ja, vooral dankzij het mobieltje. Ik snap het helemaal (ahum).

 2. Zou het niet verboden moeten zijn om je hele tuin te betegelen? Twee tuinen in mijn naaste omgeving zijn grotendeels betegeld en sindsdien hebben wij wateroverlast!
  Peter

 3. Donald van Doesburg Oosterbaan op

  Het leefgebied van de egel – bosrand en heggenlandschap – maakt steeds meer plaats voor bebouwing, bedrijventerreinen en snelwegen. Ook vallen er elk jaar veel verkeersslachtoffers onder de egels. Ik pleit ervoor om tuinen niet volledig te betegelen en diervriendelijk in te richten

  Vier EGEL tips :

  Maak de tuin toegankelijk met een heg als tuinafscheiding. Heb je een hek? Maak onderin een opening van 15×15 cm; de egels kunnen dan van tuin naar tuin
  Laat bladeren in de tuin liggen, zodat de egels hiervan een nest kunnen maken. Ook een composthoop doet vaak dienst als slaapplaats
  Egels drinken graag uit een vijver of drinkschaal. Zorg in de vijver voor een mogelijkheid om er weer uit te komen, zoals een kikkertrap
  Egels lopen graag beschut. Zorg dat er in de tuin voldoende bloemen en planten groeien die de bodem bedekken

  Maak van uw TEGELtuin een EGELtuin

  Donald van Doesburg Oosterbaan, Voorschoten

  • Piet Pekelharing op

   En zet vooral GEEN schoteltjes melk buiten. Egels worden ontzettend ziek van melk. Water mag wel. Nadeel is wel dat stilstaand water een uitstekende broedplaats voor muggen is.

 4. Eigenlijk grappig. Vanwege klimaatverandering moeten de tegels uit de tuin. Echter, als men zonnepanelen op het dak wil om klimaatverandering tegen te gaan, mag dat niet vanwege het beschermde stadsgezicht !

   • de Tuinman op

    Bullshit. Iedereen in mijn omgeving kan probleemloos zonnepanelen plaatsen. Een omgevingsvergunning is vaak niet eens nodig.

 5. Hier in mijn mooie dorp in Brabant ook zoveel tegeltuinen. Het lijken wel dodenakkers met urnen met verdroogd gras. Ook heb ik kunstgras gesignaleerd. Verbiedt deze waanzin!!! Partij voor de Dieren dank voor het onder de aandacht brengen. Maria Auga

 6. Goed initiatief van de PvdD om hier aandacht voor te vragen. Tuinen zijn te vaak niet slechts betegeld, maar soms zelfs verhard met beton of asfalt.
  Overigens is niet alleen de afwatering belangrijk, maar ook het temperatuureffect. In verharde tuinen en hun omgeving is het warmer dan in groene tuinen. Dat is ’s zomers goed merkbaar. Dit wordt extra belangrijk in verband met de verwachte opwarming van de aarde, die in de toch al warmere steden nog extremer zal zijn (waarschijnlijk zo’n drie graden boven de verwachte gemiddelde temperatuurstijging).

  • Raymon Smit op

   Goed initiatief, totdat blijkt dat bewoners die geen tuin hebben gezellig mee mogen betalen, waar ik wel bang voor ben… Dit zal sowieso consequenties gaan hebben, de zon gaat immers voor niets op…

   • de Tuinman op

    Wat een onzinreactie. Waar zouden de niet-tuinbezitters aan moeten meebetalen???

    • Raymon Smit op

     Jij bent zeker weten geen echte Leidenaar, jij weet kennelijk van toeten noch blazen… Elke Leidenaar weet, dat iedereen gedupeerd wordt van deze onzin acties, ook degene die geen tuin bezitten… Linksom of rechtsom, iedereen betaalt aan deze onzin mee…

  • de Tuinman op

   Helemaal mee eens! Groene tuinen zijn bovendien veel diervriendelijker (nog een voordeel). Of de Leidenaren het leuk of niet vinden: hoe meer tuinen onttegeld worden, hoe beter. En grote watertonnen (voor de opvang van regenwater) zouden standaard in tuinen thuishoren. Scheelt ook nog eens in het watergebruik. Vroeger kon je compostbakken via de gemeente aanschaffen. Misschien een idee om ook watertonnen via de gemeente met korting aan te schaffen?

 7. Waarom een tegeltaks? Daarmee spek je wel de gemeentekas maar neem je niet het probleem weg. Denk je echt dat mensen hun betonkavel gaan aanpassen? Welnee, de meesten gaan gewoon die taks betalen. Gewoon weer een nieuwe vorm van geld binnen harken.
  Het is net als met alle andere zaken, als het uit de hand loopt gaan we geld innen in plaats van de oorzaak proberen weg te nemen.

  Persoonlijk vind ik ook dat een tuin is bedoeld als tuin, dus een stukje gras en beplanting enz. Pas de plaatselijke regels voor huurders en kopers aan en zet daar in dat een tuin vanaf een bepaalde grootte maar voor een x aantal vierkante meters bestraat mag zijn.

 8. Ik denk aan een schaduw taks vanwege de bomen in tuinen die het zonlicht onthouden uit woningen die zorgen voor onthouding van warmte door zonlicht in woningen waardoor de verwarming weer een graadje meer moet worden bijgesteld. Dit geeft een extra milieu belasting en vraagt om maatregelen.

  • Piet Pekelharing op

   Verwarming? Ik heb heel wat meer behoefte aan een airco! Degene die bedacht heeft dat een woning wel een verwarming maar geen luchtkoeling (ook wel airconditionering genoemd) nodig heeft is werkelijk totaal van de ratten besnuffeld. In ons ‘gematigde’ klimaat heb je een verwarming hooguit een dag of drie per jaar nodig, terwijl het drie maanden per jaar je ramen en gordijnen potdicht moet houden om de hitte buiten te houden.

  • Nou inderdaad. Ik woon zelf in de Beukenrode en heb een behoorlijk groene tuin. Maar de achterburen in de Iepenrode hebben een zogenaamde wilde tuin. Op zich prima maar er staat een Esdoorn die ooit is aangeplant als knotboom. Maar de laatste jaren doen ze er geen fuck meer aan dus zitten wij aan het eind van de dag in donker. Sterker nog, de woudreus hangt inmiddels meters over onze tuin en de tuinen van de andere buren.

    • Een Leids burger op

     Ja goed idee, alleen hert gezeur over een schutting en de erfafscheiding ontbreekt hier nog…

     🙂

  • de Tuinman op

   Terecht dat een politieke partij dit aankaart. Al die betegelde tuinen zorgen voor wateroverlast (gehele jaar door bij de steeds extremere neerslag) en hogere temperaturen in de zomer. Dit heeft ook niets met ‘de auto’ te maken. Of PVDD daadwerkelijk een tegeltaks wil invoeren, weet ik niet. Ik hoop dat dit voorstel vooral is bedoeld om iedereen ervan bewust te maken dat al die betegelde tuinen grote nadelige gevolgen hebben. Als Tuinman heb ik nooit begrepen waarom mensen niet veel liever op een gezellig gazon zitten dan op zo’n betegelde en soms zelfs geasfalteerde vlakte. Je tafel staat net wat meer waterpas, wellicht, maar aan je voeten is gras toch veel lekkerder? Vergroening van tuinen is hoe dan ook noodzakelijk om de soms extreme neerslag beter op te vangen en in de steeds warmere zomers bij te dragen aan verkoeling. Jan de W. heeft wél gelijk dat als mensen een boom planten, zij die moeten bijhouden.

 9. Een Leids burger op

  Ach, de ene politieke partij(PVV) wil een kopvoddentaks en de andere(PvdD) nu een tuintegeltaks. 🙂
  Weer een ander stelt (ik neem aan spottend) een schaduwtaks voor. Als we alles waar we ons bij anderen aan ergeren met een taks zouden moeten bestraffen zijn we voorlopig nog niet klaar. Niet doen dus.
  .
  Water kan ook prima met een regenton worden opgevangen, zoals de PvdD zelf al aangeeft.
  .
  Mensen die een betegelde tuin hebben hebben vaak minder onderhoud en dus geen tuinman nodig. Persoonlijk vind ik een betegelde “tuin” niet mooi: het is vaak dan meer plein dan tuin. Maar als mensen ervoor kiezen om dat toch wel te doen moet dat ook kunnen zonder bestraft te worden met een tuintegeltaks.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline