(Foto's: Emile van Aelst).

Jeugddorp Leiden geeft kinderen vakantie in eigen stad

Deze en volgende week kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar zich weer uitleven bij Jeugddorp Leiden op het terrein aan de Voorschoterweg. Elke dag zijn er leuke activiteiten te beleven zoals hutten bouwen, knutselen, toneelspelen, sporten en diverse workshops. Kinderen kunnen zich per dag aanmelden. De kosten zijn 6,50 euro en voor kinderen met een VakantiePas 5,50 euro per dag. Tegen een kortingstarief kunnen er ook weekkaarten worden aangeschaft.

Reanne van Kleef nam woensdag een kijkje bij Jeugddorp Leiden en sprak daar met voorzitter Femke mens van Stichting Jeugddorp Leiden, wethouder Roos van Gelderen, een aantal vrijwilligers en veel enthousiaste kinderen.

Per dag nemen gemiddeld zo’n 250 kinderen deel aan de activiteiten. Elke dag gaat het hek om 09.00 uur open en kunnen de deelnemers zich aanmelden. Er rijden ook busjes door heel Leiden om kinderen op te halen.

Het programma is grotendeels gelijk aan voorgaande jaren. Dat is niet vreemd, want Jeugddorp Leiden is al 51 jaar lang een succes. Veel van de vrijwilligers hebben dan ook zelf als kind meegedaan met Jeugddorp. De eerste week heeft het thema ‘Winter Wonderand’. Volgende week is het thema ‘In het wild’. De dagelijkse vaste onderdelen zijn hutten bouwen, sport & spel, knutselen en toneel. Daarnaast zijn er elke dag andere workshops. Het programma is op de website van Jeugddorp te vinden.

Alleen vrijwilligers

Tot vorig jaar was Jeugddorp nog van Libertas Leiden. Toen werd Jeugddorp Leiden naast alle vrijwilligers ook nog met een aantal professionals georganiseerd. Sinds dit jaar ligt de organisatie bij Stichting jeugddorp Leiden. Zij werken alleen maar met vrijwilligers. “En dat gaat heel goed”, vertelt voorzitter Femke Mens van Stichting Jeugddorp Leiden. “Eigenlijk boven verwachting goed. We hadden wel gedacht dat er toch nog het een en ander mis zou gaan. Maar wat misgaat is zo klein dat je het niet eens misgaan kunt noemen. Het gaat super goed!”

Nieuwe locatie

Een aantal weken geleden werd bekend dat de gemeente plannen maakt om Hockeyclub Roomburg te verhuizen naar het terrein waar Jeugddorp Leiden nu plaats vindt. Dat was wel even schrikken voor de organisatie, maar Mens vertelt dat ze vastberaden zijn om Jeugddorp nog jaren lang te laten bestaan. “Er is nog veel onduidelijk voor ons. We moeten nog met de gemeente in gesprek wat een goed alternatief terrein voor ons is. Want we zoeken niet gewoon een grasveldje. We hebben locatie nodig die afgesloten kan worden en waar een gebouw op staat waar we heen kunnen als er noodweer uitbreekt. Dat maakt het lastig om zomaar een nieuw terrein te vinden. Maar dit is zeker niet het einde van Jeugddorp. Daar hebben we veel te hard voor gewerkt. Als we ons zo makkelijk over zouden geven, hadden we dat vijf jaar geleden wel gedaan.”

Volgens wethouder Roos van Gelderen is het ook zeker de bedoeling om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor Jeugddorp Leiden. “Er is nu een plan voor de buitensportcomplexen in Leiden in de maak. We hadden de clubs die hier op dit terrein zitten, en in de toekomst mogelijk weg moeten, beter moeten informeren. Dat realiseren we ons als gemeente nu goed. Op korte termijn gaan we ook met deze clubs in gesprek. Maar Jeugddorp Leiden verzorgt twee hele waardevolle weken voor heel veel kinderen in Leiden en wordt ondersteund door heel veel vrijwilligers en partijen uit de stad. Dat moet blijven bestaan en zal ook blijven bestaan.” Een eventuele verhuizing laat volgens de wethouder hoogstwaarschijnlijk nog een aantal jaar op zich wachten.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×