(Foto: Pixabay).

Nederlanders gaan soms te voorbereid op autovakantie

Nederlanders gaan goed voorbereid op autovakantie. Sommige een beetje te goed. Dat blijkt uit een onderzoek van Pricewise, in samenwerking met CG Selecties. Het grootste deel van de autovakantiegangers (84 procent) zorgt voor vertrek dat de auto een check heeft gehad en in orde is. De helft controleert voor vertrek of er wegwerkzaamheden zijn op de route en dan zijn er nog de pechhulpverzekering en alle extra spullen die we allemaal in de auto stoppen.

Meerdere pechhulpverzekeringen op naam

Pechhulp in het buitenland. We willen het allemaal als we met pech komen te staan. Bijna allemaal, want zeven procent is niet verzekerd voor pech in het buitenland. Een deel, eveneens zeven procent, weet niet of hun verzekering ook pechhulp biedt in andere landen buiten Nederland. Het grootste deel is gewoon goed verzekerd in het buitenland; 86,3 procent. Te goed blijkt uit het onderzoek van vergelijker Pricewise. Een derde van de ondervraagde vakantiegangers heeft namelijk meer dan een pechhulpverzekering afgesloten. Een kwart heeft twee verzekeringen, maar een klein deel heeft er zelfs drie (5,8 procent) of vier (1,2 procent) op naam staan.

Dit oververzekeren is geen onbekend fenomeen volgens Pricewise-directeur Hans de Kok: “Veel mensen zijn – vaak zonder het door te hebben – verzekerd via hun reis- en/of autoverzekering, en daarnaast ook nog via een pechhulpdienst zoals de ANWB. Deze groep kan zeker nog wat besparen op de pechhulpverzekering.”

Controle voor vertrek

Nederlanders bereiden zich goed voor op de autovakantie. Meer dan 84 procent zorgt ervoor dat de wagen in orde is voor vertrek. Dit doen ze door de controle zelf uit te voeren (43 procent) of door de auto naar de garage te brengen voor een check (41 procent). Een deel (6 procent) voert de check zelfs dubbel uit en doet dit zelf én laat dit bij de garage doen. Wel is er ook een deel dat zich niet voorbereidt; 11 procent gaat gewoon op pad zonder enige controle vooraf. Het is te hopen dat dit niet ook het deel is dat geen pechhulpverzekering afsluit. Opvallend is dat de vergelijkingssite niet heeft gevraagd of reizigers hun autoverzekering vergelijken voor vertrek.

Spullen mee op vakantie

We nemen met z’n allen nog veel meer extra’s mee de weg op. De helft gaat namelijk niet op pad zonder wc-papier, koffie en thee. Niet gek, want er is wat nodig tijdens de autorit. Maar toch gaat er ook drinken en eten mee voor op het vakantieadres. Een derde neemt eten mee voor daar en meer dan een kwart gooit ook het vertrouwde drinken in de auto. De helft van de Nederlanders neemt wc-papier mee en ook afwasmiddel kan bij een derde niet ontbreken. Voornaamste reden om de auto te vullen met deze spullen? Besparen op de vakantiekosten.

Bewust van verplichte items auto

De kosten die we kunnen besparen met het meenemen van spullen voor onderweg en op bestemming, wegen niet op tegen bekeuringen die we kunnen ontvangen voor het niet meenemen van een aantal verplichte items in de auto. Boetes kunnen flink hoog zijn. Sommige Europese landen stellen bepaalde spullen verplicht in de auto. Zijn we ons hier wel van bewust? Zo verplichten de populairste vakantielanden (Frankrijk, Duitsland en Italië) het om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje mee te hebben. Duitsland verplicht ook nog een verbanddoos. Meer dan 80 procent is zich ervan bewust dat zij deze items mee moeten nemen naar de landen waar zij doorheen en naartoe rijden. Wel is er nog veel onwetendheid over de verplichting van het meenemen van een reservebril, brandblusser, tolvignet en milieusticker in bepaalde Europese landen.

Kosten vakantie

Het mag wel duidelijk zijn dat we ons best doen om wat te besparen en zo voorbereid mogelijk aan de autorit te beginnen. Maar wat kost zo’n autovakantie ons dan? Gemiddeld denken de ondervraagde vakantiegangers zo’n 1.650,00 euro kwijt te zijn. Dat is inclusief de kosten voor verblijf, brandstof, voedsel en drinken en andere uitgaven. Wel is er een verschil in bestemming en reizen met of zonder kinderen. Het goedkoopst is afreizen naar België, waarvoor gemiddeld 1.130,00 euro voor wordt neergeteld. Spanje wordt met 2.400,00 euro als de duurste vakantiebestemming bestempeld. Gaan de kinderen (vaak één of twee) mee? Dan stijgen de kosten met zo’n 300,00 euro.

Advertorial


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×