Het eerste Trixtreintje werd in augustus 2016 feestelijk in gebruik genomen. Na een jaar lijkt het doek nu te vallen voor de elektrische voertuigjes die massaal omarmd werden door het publiek. De gemeente wil de vergunning niet verlengen. (Archieffoto's: Chris de Waard).

Morgen laatste rit voor Trix-treintjes na bezwaar door Arriva

De elektrische treintjes die sinds augustus vorig jaar tussen Museum Naturalis en de Leidse binnenstad rijden, maken morgen hun laatste ritjes door de stad. De gemeentelijke ontheffing loopt op 17 augustus af en de gemeente wil die vooralsnog niet verlengen. Tot grote teleurstelling van de initiatiefnemers, de Stichting Stadsparkeerplan Leiden, de Rabobank en het centrummanagement Leiden. Ze staken elk tienduizenden euro’s in de elektrische treintjes in de veronderstelling dat ze tenminste drie jaar zouden kunnen blijven rijden.

Grootste donateur is Stadsparkeerplan. Die nam niet alleen een deel van de aanschafkosten voor haar rekening, maar zorgde ook voor oplaadpunten en opslag van de treintjes. Bovendien heeft de organisatie vier gediplomeerde buschauffeurs in dienst die op de treintjes rijden. Hun contract wordt nu niet verlengd.

Een projectgroep met veel partners zette vorig jaar de schouders onder het project met de elektrische treintjes die bezoekers aan Trix de T.rex moesten verleiden om ook een bezoek te brengen aan het centrum van de stad. Dat is goed gelukt. De bezoekers die de tentoonstelling T.rex in Town in de eerste zes maanden beozhten, gaven per persoon 6,10 euro extra uit in Leiden, afgezet tegen de periode dat de treintjes er nog niet waren. Dat leverde de stad 1,2 miljoen euro extra op. Geld dat vooral werd uitgegeven aan parkeren, horeca en retail.

Grote boosdoener lijkt Arriva. Het bedrijf heeft in deze regio de concessie voor het openbaar vervoer en ziet de treintjes als oneerlijke concurrentie. Zolang de Trixtreintjes zoals de elektrische voertuigjes al snel liefkozend genoemd werden op wegen rijden waar ook de OV-bussen van Arriva rijden, is er in de ogen van de vervoerder strijdigheid met de concessie. Ook gebruikt Arriva het feit dat de voertuigjes niet RDW-gekeurd zijn als reden om bezwaar te maken tegen het gebruik ervan.

Directeur Chris Verplancke van Stadsparkeerplan kan zijn teleurstelling maar moeilijk onderdrukken: “De komst van T. rex Trix was de start voor een definitief hop-on treintje voor binnenstadbezoekers. We gingen er van uit dat iedereen zo enthousiast was dat de nieuwe route tussen de binnenstad en de musea kon worden verlengd. Helaas is Arriva een andere mening toegedaan.”

Hoewel T. rex in verband met de verbouwing van Naturalis voorlopig niet in Leiden te zien is, kunnen de treintjes volgens de projectgroep prima dienst blijven doen als ludiek vervoer voor dagjesmensen, gezinnetjes met kleine kinderen maar ook voor bejaarden en mensen die slecht ter been zijn. Verplancke: “Voor hen was het ook een uitkomst. Ze kunnen niet met een gids meelopen, en konden zo toch het historische centrum van Leiden bekijken.”

Projectleider Mels Hartman van het Projectteam T. rex in Town ziet nu nog maar twee opties. In een brief aan de partners schrijft hij dat Arriva onderzoekt of het bedrijf nu zelf gaat zorgen voor toeristisch eindvervoer in Leiden, Omdat de treintjes vanaf 17 augustus niet meer mogen rijden, is verkoop van de drie elektrische treintjes nu een reële optie. De opbrengst zou dan ofwel terugvloeien naar de drie partijen die in de treintjes hebben geïnvesteerd, ofwel gebruikt kunnen worden voor continuering onder de vlag van Arriva.

Een laatste optie komt van Stadparkeerplan-directeur Verplancke die nu ook al met busjes tussen het parkeerterrein aan de Haagweg en het centrum pendelt. Hij heeft wethouder Strijk gevraagd om de Trixtreintjes een ontheffing te geven om dienst te doen als extra Cityshuttle. “Als er nu een busje en een treintje naast elkaar staan, springt iedereen in het treintje,” verklaart Verplancke die stap. Iedereen vindt het fantastisch om erin te zitten.

Cultuur Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×