De Leidse Tiba Vroom werd derde bij de European Youth Cup Boulderen in Sofia, Bulgarije. (Foto: PR).

Brons voor Tiba Vroom bij de European Youth Cup Boulder

De Leidse klimster Tiba Vroom (17) heeft bij de jeugd aansluiting gekregen bij de internationale top. Op 5 augustus klom ze naar een fraaie derde plaats bij de European Youth Cup Boulderen in Sofia, Bulgarije. Haar eerste podiumplek bij een internationale wedstrijd.

In de finale moest ze vier boulderroutes klimmen (korte routes zonder touw). Ze topte alle boulders in negen pogingen. Ze moest alleen de Oostenrijkse Sterrer en de Duitse Holfeld voor laten gaan, de beste klimsters van dit moment, die hiervoor respectievelijk zes en acht pogingen nodig hadden.

Het de afgelopen jaren niet voorgekomen dat een Nederlandse klimster het podium haalde bij een internationale wedstrijd. Tiba is dit jaar de tweede die dat lukt. Drie weken eerder ging Julia Meijer haar voor in l’Argentière, Frankrijk, met een tweede plaats. Julia is even oud als Tiba en in iedere wedstrijd een van haar grootste concurrenten.

In l’Argentière lukte het Tiba door misinformatie niet om de finale te halen. Nu lukte dat wel kon ze mee strijden om de medailles. Ook Julia bereikte dit keer opnieuw de finale. Zij topte twee van de vier boulders en bereikte daarmee een zevende plaats.

Na de tweede plaats bij het NK boulderen is deze derde plaats opnieuw een bewijs dat Tiba aan een zeer goed jaar bezig is. Onder leiding van haar coach Jörg Franken is zij veel vaker en harder gaan trainen in haar thuishal Kunststof. Ondanks een hardnekkige enkelblessure die haar maandenlang parten speelde, lijkt dat nu zijn vruchten af te gaan werpen.

Op 1 september doet Tiba mee aan de WK jeugd in Innsbrück en op 14 september aan de EK jeugd in Slany, Tsjechië. Het wordt spannend of Tiba deze lijn dan voort kan zetten.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×