PvdA richt pijlen op Leidse promotievlaggen

11

Na een strijd van jaren tegen overbodige verkeersborden en illegaal geplaatste reclameborden, keert de PvdA Leiden zich nu tegen het gebruik van vlaggen door de gemeente en organisaties als Leiden Marketing. Ze zijn lelijk en ontsieren daardoor de historische binnenstad, zo schrijven fractievoorzitter Gijs Holla en duoraadslid Marc Newsome in een serie schriftelijke vragen aan het college.

“We zetten ons in om de kwaliteit van de Leidse openbare ruimte te verbeteren. Onze historische grachten en straten worden nog mooier als ze niet ontsiert worden door onnodig of kwalitatief slecht straatmeubilair. De gemeente en de stadspartners moeten daarbij zelf het goede voorbeeld geven,” zo schrijven de twee die daarmee specifiek doelen op de banieren die de afgelopen jaren in zwang zijn geraakt.

De Leidse PvdA-fractie vindt dat de huidige vlaggen ter promotie van evenementen niet van de gewenste kwaliteit zijn. “Vaak staan de vlaggen schots en scheef, niet met elkaar in lijn en ze staan steeds op andere plekken. Bovendien worden de bakken van de vlaggenmasten veelvuldig gebruikt als prullenbak.”

Andere steden hebben volgens de PvdA beter op orde. In Den Haag staan de vlaggenmasten op vaste plekken in putten in de grond en in Tiel worden banieren aan lantarenpalen bevestigd. (Foto’s: PvdA Leiden).

De PvdA wil vlaggen overigens niet in de ban doen. Sterker nog. De stad en de stadspartners zouden ze ook moeten inzetten om de identiteit en de normen en waarden van Leiden uit te dragen. “Denk dan bijvoorbeeld aan onze Leidse vlag, de Europese vlag, de Nederlandse en de regenboogvlag. Wij vinden dat wij als stad onze identiteit beter kunnen promoten dan op dit moment gebeurt.”

De partij vraagt nu aan het college om in overleg met Leiden Marketing en andere stadspartners op korte termijn een nieuwe manier te bepalen voor het promoten van allerlei zaken die geen afbreuk doet aan het aanzien van de openbare ruimte. Naast Leiden Marketing zouden ook organisaties als de 3 October Vereeniging, de Leiden Marathon, de Singelloop en de Open Monumentendagen gebruik moeten kunnen maken van de nieuw te realiseren plekken voor vlaggen of banieren.

Delen

11 reacties

 1. Wat ontzettend kinderachtig! De PvdA (eens een machtige politieke partij, tegenwoordig een dwergje) heeft niets anders te doen dan ondernemers te hinderen. Slecht voor de economie, slecht voor de werkgelegenheid, slecht voor het vertrouwen in de overheid. Het kan de PvdA blijkbaar niets schelen. Ik herinner mij nog ene mejuffrouw in de deelgemeente Amsterdam Centrum die ook alle vlaggen wegwilde. Ook deze van het hotel Krasnapolsky. Nederland op zijn smalst!

  • U leest slecht. Het gaat hier om een inderdaad hele slordige, goedkoop uitziende vlaggenpromotie door de gemeente Leiden. Die bakken zijn spuuglelijk.
   Ondernemers zijn over het algemeen juist heel blij met de PvdA: regeringen met PvdA-deelname scoren economisch gezien altijd bovengemiddeld goed. U verwijst naar een dame in Amsterdam “die ook alle vlaggen wegwilde”, maar als u nu eerst eens léést alvorens een onzinnige reactie te plaatsen: PvdA wil helemaal niet alle vlaggen weg, PvdA wil juist méér vlaggen én banieren, maar dan wel van een kwalitatief hoger niveau.

 2. “Denk dan bijvoorbeeld aan onze Leidse vlag, de Europese vlag, de Nederlandse…”

  Allemaal prima.

  ” …en de regenboogvlag.”

  Nee, die dan weer niet. Niet omdat ik er tegen ben, maar omdat als je die er bij hangt je nog minimaal 10 andere vlaggen uit deze categorie er bij zou moeten hangen. En dan moet je wel consequent zijn.

 3. Jantje van Leiden op

  Ach, ach. Zo’n Limbo die ons Leidenaars de les wil lezen. Terug naar je thuisland zou ik zeggen.

  • Een Leids burger op

   Inderdaad, daar kan (Kim ) Holla nog veel van leren.
   Maar op de Leidse PvdA-site zijn ook al noordkoreaanse toestanden hoor. (inmiddels daar alle reactie mogelijkheden gesloten).

 4. petra Hoogeveen op

  de nieuwe studenten schijnener ook zo over te denken. Zij hebben al een vlag verwijderd en de vlaggenmast over de weg laten liggen. Ligt er nog steeds, wel op de stoep.
  Trouwens Leiden doet gebrekkig mee aan 100 jaar de STIJL. Notabene is het blad altijd hier gedrukt en heeft van Doesburg hier gewoond. Gelukkig komt er na 20 jaar eindelijk Vierkant in vierkant (tijdelijk) voor het voormalig belastingkantoor. http://www.vierkantinvierkant.nl en facebook!!!!

 5. De PvdA is een marginale, futloze kwek partij geworden. Inderdaad de fractievzs Gijs en Holla van deze overbodige politieke stroming stuntelt met de zachte g in de keel nog wat door met een paar laatste oprispingen vanwege een paar reclamebordjes en vlagjes die wat schots en scheef in de binnenstad staan. In de grote lijnen is er van “en nu de wijken” en andere verkiezingsbeloften uiteraard weinig terecht gekomen. Op een aantal bezoeken van het college aan die wijken, lekker borrelen met de regentenlui overigens hoor! Voor de rest gaat het leidse gemeenschapsgeld in grote bakken naar megalomane asfalt- en betonprojecten in en rond de stad. De PvdA heeft de laatste 4 jaar met dit neoliberale beleid van VVD66 in volle overtuiging meegestemd. Ik vrees dat van deze uitgebluste, uitgerangeerde salonsocialisten niet veel meer overblijft na 21 maart 2018. Op haar eigen schots en scheef hangende ondergekakte vlaggen met vuist en rode roosjes in de stad na. Laten we die dan maar als eerste weghalen en bijzetten in het gemeentelijk archief. De PvdA is al sinds de Paarse kabinetten van de Kokmeeuw in een zwart gat meegesleurd. En volgens Einstein et al kun je wel in een zwart gat vallen, maar er nooit meer aan ontsnappen.

  • Kennelijk geloven ze er bij de PvdA(ftocht) zelf ook niet niet meer in, want op de El Cid-infomarkt voor eerstejaars studenten deelden ze condooms uit… ???

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline