Gemeente schrijft al jaren ongeldige parkeerboetes uit

4

Iedereen die na 1 januari 2015 een parkeerboete heeft ontvangen, had die waarschijnlijk niet hoeven te betalen. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in een zaak die een bioscoopbezoeker voerde tegen de gemeente Leiden. De man kreeg in februari 2015 een bon en vocht deze aan. Bij de gemeente en de rechtbank tevergeefs, maar in toen hij in hoger beroep ging, kreeg hij bij het gerechtshof wel gehoor. Dat meldt de website Verkeersboete.nl. De site helpt mensen bij het maken van bezwaar.

Tijdens de rechtzaak die de bioscoopganger voerde, bleek dat de functie van de gemandateerde heffingsambtenaar door de gemeente Leiden per 1 januari 2015 was wegbezuinigd. Het aanwijzen van een nieuwe bevoegde ambtenaar was weliswaar in gang gezet, maar werd uiteindelijk niet met een collegebesluit bekrachtigd. Dat had wel gemoeten.

Het gevolg is dat alle naheffingsaanslagen die de gemeente Leiden sindsdien heeft opgelegd aan parkeerbelasting onbevoegd zijn uitgeschreven. Ze zijn daarom allemaal niet rechtsgeldig. Alleen wie de afgelopen zes weken is bekeurd kan zijn of haar geld terugvragen. Zo lang is de bezwaartermijn.

De VVD Leiden heeft het college inmiddels om opheldering gevraagd en wil ondanks het reces zo snel mogelijk antwoord van parkeerwethouder Strijk.

VVD-raadsleden Dorien Verbree en Frederik Zevenbergen zijn bovendien alles behalve ‘amused’ dat ze het nieuws in de krant moesten lezen: “Wanneer was het college voornemens om de raad hierover te informeren,” zo vragen de liberalen zich af.

De rechtzaak sleept al enige tijd voort en het stadsbestuur moet al veel langer op de hoogte zijn geweest van de kwestie. Des te vreemder is het dat de ontbrekende aanwijzing nog steeds niet door het college is bekrachtigd en dat boetes dus nog steeds zonder geldig mandaat worden opgelegd. Dat stelt jurist Nick Voorbach van de website verkeersboete.nl in het Leidsch Dagblad.

De VVD Leiden wil ook weten hoe hoog de rekening voor de gemeente kan oplopen als iedereen die de afgelopen 2,5 jaar een parkeerbon heeft betaald dit geld gaat terugvorderen.

Delen

4 reacties

  1. Matthijs de Ridder op

    “De VVD Leiden wil ook weten hoe hoog de rekening voor de gemeente kan oplopen als iedereen die de afgelopen 2,5 jaar een parkeerbon heeft betaald dit geld gaat terugvorderen.”

    2,5 jaar aan boetes, dat zal wel aardig in de papieren lopen. (Hoeveel is de wettelijke rente trouwens?)

  2. Dan mag ik, samen met nog vele andere Leidenaren, zeker de rekening hiervoor gaan betalen. Maak de legale parkeerboetes dan de komende jaren maar 2x zo hoog.

  3. Dit is bepaald niet de eerste kolossale juridische blunder van de gemeente Leiden. De problemen zijn blijkbaar chronisch en structureel. Misschien zijn er onder de gemeentelijke juristen te veel Minerva-kneuzen met in drank verzopen bovenkamers of ongeïnteresseerde lanterfanters die dagdromen over een prestigieuze baan met veel poen of te veel met de smartphone spelen.

  4. Dat klopt, volg b.v. de ontwikkelingen rond de kapvergunningen wbt. de Rijnlandroute maar. Ambtelijk broddelwerk en amateurisme in het kwadraat. In kontakt met gemeenten in andere delen van dit land komen wij er steeds meer achter dat dit niet de Stad der Ontdekkingen is, maar de Stad der Blunders.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline