De afgelopen weken werden er bij Leidse muurgedichten opnames gemaakt voor een videopresentatie die de crowdfunding moet ondersteunen. (Foto's: Taalmuseum Leiden).

Muurgedicht in gebarentaal in Leidse Hortus botanicus

Taalmuseum Leiden gaat in samenwerking met de stichting TEGEN-BEELD, de Hortus Botanicus en het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL) van de de Universiteit Leiden een muurgedicht realiseren in gebarentaal.

In Leiden is dankzij de stichting TEGEN-BEELD op meer dan honderd muren poëzie in vele vreemde talen te vinden. Bij de muurgedichten ontbreekt echter nog een erkende Nederlandse taal: Nederlandse Gebarentaal. “Ten onrechte, want ook in deze taal wordt poëzie gemaakt,” zo meldt het Taalmuseum Leiden. Maar dat gaat veranderen. Op 14 oktober 2017 heeft Leiden een wereldprimeur met de onthulling van het eerste muurgedicht in gebarentaal.

Gebarentaal heeft een eigen woordenschat en grammatica. Je kunt er in praten, dromen en dus ook dichten. Dat deed, als eerste in Nederland, Wim Emmerik (1940-2015). Dat was in de jaren ‘90. Hij groeide uit tot een van Nederlands bekendste dichters in Nederlandse Gebarentaal en was jarenlang een belangrijke onderzoeker en voorvechter van deze taal. Niet zo gek dus dat het Taalmuseum Leiden en de stichting TEGEN-BEELD bij de keuze voor een gedicht in Nederlandse Gebarentaal uitkwamen bij het gedicht ‘Polder’ van gebarenpoëet Emmerik.

Opnames voor de crowdfundingvideo voor het Muurgedicht in gebarentaal (NGT) met onder andere Patrick Meijer en Jarzhinio Curiel. Bij een van de vele muurgedichten die er al zijn en bij de plek waar het nieuwe muurgedicht ‘Polder’ van Wim Emmerik komt: de Hortus Botanicus.

Filmmaker Leendert Pot maakte enkele jaren geleden ook al eens een videoclip van een ander gedicht van Emmerik: Groei.

Het muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal komt in de Leidse Hortus Botanicus en wordt uitgevoerd als videoprojectie. De opnames van ‘Polder’ zijn van de hand van filmmaker Leendert Pot en Anja Hiddinga.

Het project kan worden gerealiseerd dankzij de financiële steun van Fonds 1818, LUCL en het Nationaal Dovenfonds. Daarnaast werd een beroep gedaan op het publiek. Binnenkort start een crowdfunding via platform Voordekunst.

 

Gebarentaal
Wie doof wordt geboren of jong doof wordt, ontwikkelt vaak een gebarentaal als eerste taal. Lang werd het gebruik van gebarentaal op dovenscholen echter ontmoedigd of zelfs verboden. Dit veranderde langzaam toen duidelijk werd dat gebarentalen volwaardige talen zijn. Nederlandse Gebarentaal telt tegenwoordig zo’n 10.000 tot 15.000 gebruikers. De taal is de afgelopen decennia gestandaardiseerd – er verschenen bijvoorbeeld woordenboeken en wetenschappelijke beschrijvingen – en wordt erkend als belangrijk onderdeel van de Dovencultuur. Een wetsvoorstel om gebarentaal te erkennen als officiële Nederlandse taal ligt momenteel voor advies bij de Raad van State.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×