Game of Thrones, dronken karpers en de kracht van positiviteit

Deze week in de uitzending van Science071: Luuk Verweij onderzocht voor zijn masterscriptie hoe bepaalde middeleeuwse concepten gebruikt zijn in de boeken van Game of Thrones, in het wetenschapsnieuws ging het verder over rupsen die zonder bacteriën leven, karpers aan de alcohol en positiviteit die zorgt dat je langer leeft. Luister de uitzending nu terug!

 

Game of Thrones is zonder twijfel één van de populairste series van dit moment. Deze serie is gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse schrijver George R. R. Martin. In zijn fantasy serie ‘A Song of Ice and Fire’ beschrijft Martin de strijd der zeven koninkrijken. Luuk Verweij, net afgestudeerd in Literary Studies, besloot deze boeken te onderzoeken als onderwerp voor zijn masterscriptie.

De wetenschap staat nooit stil. Tijdens het wetenschapsnieuws bespraken we deze week nieuws over rupsen, positiviteit, karpers en de veranderende grootte van vissen. Rupsen blijken 50.000 keer minder microben (micro-organismen) bij zich te hebben dan andere dieren. Daarnaast blijkt dat als de bacteriën  in de darmen en maag van de rups dood zijn de rups nog steeds goed groeit en zich ontwikkelt. Heel anders dan andere diersoorten dus!; Verder verandert het bekijken van dingen van de positieve kant je manier van denken en resulteert dat in een langer leven. Als je elke negatieve gedachte plaatst tegenover drie positieve gedachten blijf je als mens gezond en in balans; Klimaatverandering heeft door de opwarming van het zeewater invloed op de grootte van vissen en uit recent onderzoek van de universiteit van Oslo blijkt dat karpers in dichtgevroren vijvers overleven dankzij alcohol. Luister het nu terug!

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×