Duoraadslid Martine van Schaik van de Partij voor de dieren bij de dierenweide in de Stevenshof. (Archieffoto: Chris de Waard).

Geen zieke dieren door blauwalg bij weides

De afgelopen vijftien jaar zijn er voor zover de gemeente weet geen dieren ziek geworden omdat ze bij de Leidse dierenweides hebben gedronken van water waar blauwalg in zat. Dat blijkt uit de antwoorden die de Partij voor de Dieren heeft gekregen op de vragen die daarover waren gesteld.

De PvdD wilde eigenlijk dat de gemeente ook het water bij de dierenweides zou gaan controleren op blauwalg, net zoals dat gebeurt bij het zwemwater voor mensen. Uitbreiding van die controles komt er niet. De gemeente erkent dat dieren ziek kunnen worden van het drinken van besmet water, maar het nemen van watermonsters is niet nodig zo oordeelt het college. “Alle dierenweides worden elke dag, vaak twee keer, gecontroleerd door de dierverzorgers. Zodra er verdachte omstandigheden worden waargenomen, bijvoorbeeld rond de conditie van het drinkwater, worden de dieren naar een andere weide verplaatst. Hiervoor is altijd wel een weide beschikbaar.”

Of er blauwalg voorkomt in het water rond de dierenweides is overigens niet bekend, omdat daar niet op wordt gecontroleerd. De ruime ervaring van de dierverzorgers leert echter dat ziekte van de dieren door verontreiniging van het water rond de dierenweides eigenlijk niet voorkomt. “En als noodmaatregel is het altijd mogelijk om schrikdraad te plaatsen om de dieren bij het water weg te houden. Ook beschikken de dierverzorgers over jerrycans waarmee, indien nodig, schoon drinkwater op de dierenweides aangevoerd kan worden,” aldus het college.

Leiden Politiek blauwalgdieren


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×