(Foto: PR).

Open dag bij Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder

Op zaterdag 9 september zet de Lakenvelder Boerderij in de Boterhuispolder tussen 11.00 uur en 16.00 uur de deuren open voor de jaarlijkse open dag. Elk uur gaat boer Fernand de Willigen met een groepje bezoekers de wei in om de kudde Lakenvelders van dichtbij te bekijken. Er zijn korte wandelingen door de Boterhuispolder onder begeleiding van een gids en er liggen kano’s waarmee gevaren kan worden op de Zijp. Deze zomer zijn er dertien kalveren geboren. Het laatste kalf is een fleskalf, ze is daardoor heel mak en mag geknuffeld worden.

“De Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder is een kleinschalige fokkerij van Lakenvelder runderen ten behoeve van eerlijke en ambachtelijke vleesconsumptie. zegt De Willigen. “De koeien staan in de zomer buiten in de wei en in winter in de ligboxenstal. De kudde in de Boterhuispolder bestaat uit zowel rode en zwarte lakenvelders. De kalveren die geboren worden blijven bij hun moeder en maken deel uit van de kudde.”

Bijzonder Oud-Hollands ras
De Lakenvelder runderen behoren tot het Nederlands, levend erfgoed. Van oudsher is de Lakenvelder een dubbeldoelkoe. Dit wil zeggen dat het ras zowel geschikt is voor melkveehouderij als voor vleesconsumptie. De geschiedenis van de Lakenvelder gaat ver terug. Aan het eind van de middeleeuwen zijn er al vermeldingen te vinden van hun bestaan. Vanaf de 17e eeuw wordt er gericht gefokt met de dieren, die vooral te vinden zijn bij buitenplaatsen en landgoederen, waar ze fungeren als sierrund.

In 1918 wordt er een Lakenvelder stamboek opgericht, maar toch loopt de populatie aanzienlijk terug. Pas vanaf de oprichting van de Stichting Zeldzame Huisdieren (1976) is er weer meer aandacht voor het ras. Tegenwoordig mogen Lakenvelders zich verheugen in een groeiende populariteit.

Lakenvelder vlees
“Lakenveldervlees is bekend om de hoge kwaliteit en heeft door de langzame groei een uitstekende smaak en structuur,” legt De Willigen uit. “We zijn ook lid van Slow Food en erkend door de Stichting Lakenvelder Vlees.” Naast het Lakenvelder vlees zijn er verschillende andere producten te koop. “Oma Appel uit Leiderdorp is aanwezig met zelfgemaakte jam en chutney en Annemarie’s Brood uit Hoogmade komt met ambachtelijk desembrood. Ook de Biologische Wilde Weide Kaas van boerderij De Eenzaamheid op de Zwanburgerpolder is te verkrijgen. De koffie wordt dit jaar geschonken door de dames van HeerlijkHeerlijk.”

De Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder ligt helemaal achteraan aan de Zijldijk 8 in Warmond (richting de Kaagsociëteit). Op www.boterhuispolder.nl staat alle informatie over het programma.

 

 

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×