(Foto's: Chris de Waard).

Opening Academisch Jaar Universiteit Leiden in teken van duurzaamheid

Onder grote belangstelling werd gistermiddag in de Pieterskerk het Academisch Jaar van de Universiteit Leiden geopend. De opening stond in het teken van duurzaamheid. Iets waar de universiteit nog wel een paar slagen kan maken, zo gaf rector Carel Stolker na afloop toe in de Sleutelstad-microfoon: “Het zijn eigenlijk onze studenten die ons de ogen hebben geopend.”

Chris de Waard ging naar de opening van het Academisch Jaar en sprak na afloop van de plechtigheden met bioloog Merijn Tinga alias de Plastic Soup Surfer, met Rector Magnificus Carel Stolker en met student-assessor Anne Leerling van de L|UMC-faculteit over duurzaamheid.

De Universiteit Leiden wil de komende jaren meer werk gaan maken van de verduurzaming van de organisatie. Een eerste stap werd vorige week genomen met de ingebruikname van het eerste van 35 watertappunten die bij alle faculteiten worden aangelegd.

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, alumnus van de Universiteit Leiden, hield de openingstoespraak. Hij toonde zich na afloop zeer verguld met de steun van de universiteit. “Dat is natuurlijk een prestigieus instituut en het helpt als zo’n organisatie achter je gaat staan.”

Tijdens de opening van het Academisch Jaar werden ook twee prijzen uitgereikt. Sinoloog Florian Schneider werd door het Leids Universitair Studentenplatform (LUS) verkozen tot docent van het jaar vanwege de hoge kwaliteit van zijn colleges. “Schneider is een docent die lesgeeft om het lesgeven,” zei LUS-voorzitter Ghislaine Voogd. “Hij doceert niet omdat het nou eenmaal een verplichting is voor een wetenschapper. Nee, hij beschouwt het als zijn prioriteit om de wetenschappers van morgen op te leiden.”

Zichtbaar geroerd nam Schneider de prijs in ontvangst. De winnaar krijgt een plek in de Leiden Teachers’ Academy en daarbij een beurs van 25.000 euro die hij kan besteden aan onderwijsprojecten.

Arabist Ahmad Al-Jallad werd uitgeroepen tot meest veelbelovende onderzoeker van 2017. Hiervoor ontving hij de Gratama Wetenschapsprijs uit handen van Reinier Gratama, voorzitter van de stichting die deze prijs in het leven heeft geroepen.

Al-Jallad onderzoekt de pre-islamitische geschiedenis van Arabië. Mede dankzij zijn onderzoek is deze cultuur, die door de islamitische traditie lange tijd volkomen vergeten was, herontdekt. Al-Jallad is ook de initiator van een bijzonder archeologisch project in Saoedi-Arabië, een van de weinige mogelijkheden tot opgraving in dit land. Gratama: “Door zijn onderzoek en zijn werk aan het opbouwen van een onderzoeksinfrastructuur heeft hij al een flinke stempel gedrukt op zijn vakgebied.”

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×