(Foto: Dag van Toen).

Dag van Toen herschrijft Zuid-Hollandse geschiedenis

Het beleg en ontzet van Leiden, de bevrijding van Den Briel, maar ook de ontploffing van het kruitschip in Leiden in 1807 zijn herschreven voor de krant van vandaag. Het project Dag van Toen verpakte vijftig historische gebeurtenissen uit Zuid-Holland in een ander jasje ter ere van de Maand van de Geschiedenis die op 1 oktober begint.

Bijvoorbeeld het verhaal van Leidens Ontzet. Dag van Toen schrijft hierover: Regeringstroepen zijn er niet in geslaagd om de opstandige stad Leiden in te nemen. Een tweede belegering van de stad mislukte, omdat de verdedigers van de stad hulp kregen van de Watergeuzen. Deze opstandelingen hadden de omgeving van de stad onder water gezet en kwamen met schepen de uitgehongerde inwoners van Leiden te hulp. (Belegering Leiden mislukt door ingrijpen Watergeuzen, 3 oktober 1574). |Of neem de ontploffing van het kruitschip midden in de stad. In Leiden zijn meerdere huizenblokken weggevaagd door een explosie op een schip met buskruit. Volgens de eerste berichten zijn er tientallen doden, mogelijk zelfs meer dan honderd. Ook honderden woningen zijn verwoest of zwaar beschadigd. (Deel Leiden weggevaagd door buskruitexplosie, 12 januari 1807).

De artikelen zijn geschreven op basis van geschiedenisboeken, krantenartikelen en eigen onderzoek. Initiatiefnemer Dave Datema zegt dat Dag van Toen van alle kanten naar de historische gebeurtenissen heeft gekeken om vervolgens het stof van de oude verhalen te blazen en ze opnieuw te vertellen.  Aan het project Dag van Toen hebben historici en journalisten meegewerkt.

De gekozen verhalen komen uit heel de regio, van Leiden tot Gorinchem en de Hoek van Holland tot Dordrecht en staan vanaf 1 oktober online op de website www.dagvantoen.nl en de Facbookpagina, met historische foto’s en beeldmateriaal.

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×