(Foto: P. Pijnnaken-Vroeijenstijn)

Open Leidse molendag zondag 17 september

Wie het Open Monumentenweekend heeft gemist of de molens links heeft moeten laten liggen omdat er zoveel moois elders te zien was, kan aanstaande zondag in de herkansing. Negen molens in Leiden openen hun deuren voor het publiek.

Bij voldoende wind laten de molens hun wieken draaien en indien mogelijk kun je met eigen ogen zien waar ze eeuwen geleden voor zijn gebouwd. Zoals het opmalen van het polderwater, het zagen van bomen tot planken of het malen van graan tot meel, dit alles op de duurzame Leidse wind.

De Leidse molendag is natuurlijk in de eerste plaats een uitgelezen kans om het oude ambacht van molenaar te aanschouwen maar daarnaast zijn er ook andere ambachten te zien die een link hebben met een molen. Zoals de palingroker bij de Stadsmolen, een imker bij molen De Put en een molenmaker in molen De Heesterboom. Bij iedere molen is een fietsroute te koop die je de weg wijst naar de negen molens in Leiden. En er is een pendeldienst per boot tussen molen De Put en molen De Heesterboom.

Aan de Leidse molendag doen mee de Kikkermolen en Maredijkmole aan de Oegstgeesterweg, De Stadsmolen aan de Gooimeerlaan, de Stevenshofjesmolen aan Henriette Bosmanpad, de Rodenburgermolen aan de Kanaalweg, de Herder aan de Haarlemmertrekvaart, De Heesterboom aan de Haagweg, De Put in Park de Put en Molenmuseum De Valk aan de 2e Binnenvestgracht. De molens zijn deze dag gratis toegankelijk, maar een bijdrage in de molenpot is natuurlijk altijd welkom.

De Leidse molendag begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur, molenmuseum de Valk is geopend vanaf 13.00 uur. Meer informatie op www.molensinleiden.nl.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×