Burgemeester Lenferink krijgt het eerste exemplaar van 'Het Sleutelgeheim' van schrijver Roland Mans. (Foto's: Reanne van Kleef).

Veel belangstelling voor historische jeugdroman over Leidens Ontzet

De historische jeugdroman ‘Het Sleutelgeheim’ van schrijver Roland Mans is zaterdagmiddag in Grandcafé de Burcht officieel gepresenteerd. Onder grote belangstelling nam burgemeester Lenferink het eerste exemplaar van het kinderboek over Leidens Ontzet in ontvangst.

Reanne van Kleef sprak met schrijver Roland Mans over ‘Het Sleutelgeheim’.

De tuinzaal van Grandcafé de Burcht was zaterdag afgeladen, een paar honderd mensen waren op de boekpresentatie afgekomen. “Ik denk dat er behoefte aan was”, zegt schrijver Roland Mans. “Vorig jaar is er nog een historische jeugdroman over Leiden uitgekomen die door een Rus is geschreven. Daarvoor was de laatste ongeveer veertig jaar geleden. Dit verhaal verdient het gewoon om opnieuw verteld te worden, maar dan wel met oog op het héle verhaal.”

Historisch correct

Het boek gaat over een Vlaamse jongen die met zijn familie naar Leiden vlucht. Hij komt in een relatief vredige stad terecht, tótdat de Spanjaarden in 1573 Leiden voor de eerste keer belegeren. Samen met een vriend komt hij vervolgens achter een geheim waarvan het belangrijk is dat het in handen van de Leidenaren blijft. “En wat dat geheim is verklap ik natuurlijk nog niet, daarvoor moeten mensen het boek lezen.”

Voor het boek heeft Mans veel onderzoek gedaan. In 2011 begon hij met het verzamelen van boeken en sindsdien heeft hij zich helemaal in het verhaal verdiept. “Historische boeken, ooggetuigenverslagen. Op basis daarvan heb ik een verhaal ontwikkeld en had ik voldoende stof om een boek op de baseren.

Hoewel het boek voor kinderen is geschreven, is het volgens Mans ook voor volwassenen interessant om te lezen.  “Zeker als je van Leiden houdt. Er staat gewoon heel veel informatie over de stad in en de meeste achtergrondinformatie klopt ook echt.”

Film

Het eerste exemplaar werd zaterdag door burgemeester Lenferink in ontvangst genomen. Hij was er positief en vond dat ‘Sleutelgeheim’ en boek is dat Leiden nodig heeft. Mans: “Ja dat was heel erg leuk. En hij zei dat hij zelfs gaat lobbyen voor een film. Daar ben ik als auteur natuurlijk heel erg tevreden over.”

De 3 October Vereeniging  is ook erg blij met het boek en heeft besloten aan alle kinderen die meedoen met het Minikoraal een boek te schenken.

Advertentie

Cultuur Leiden sleutelgeheim


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×