(Foto: Emile van Aelst).

Zoektocht naar nieuwe stadsdichter van start

Eind januari 2018 zwaait Wouter Ydema af als stadsdichter. hij heeft het ‘ambt’ zoals hij het zelf noemt dan drie jaar vervuld. “En dat heeft hij heel goed gedaan,” stelt voorzitter Marianne Oosterop van de stichting Leids Litterair Landschap die de verkiezing voor een nieuwe stadsdichter organiseert. “Maar we hebben besloten dat de houdbaarheid van een stadsdichter drie jaar is.”

Han Ruigrok en Gideon Roggeveen spraken met Marianne Oosterop van de stichting Leids Litterair Landschap over de komende verkiezing.

Tot en met 23 oktober kunnen dichters uit Leiden en omgeving zich melden door drie gedichten in te zenden naar leidsliterairlandschap@gmail.com. Daarvan dient er minimaal één over Leiden te gaan. De gedichten worden geanonimiseerd en vervolgens ter beoordeling aan de driekoppige jury voorgelegd. die bestaat uit cultuurjournalist Theo de With van het Leidsch Dagblad, eigenaresse Willeke van der Meer van boekhandel Kooyker en de Leidse cultuurwethouder Robert Strijk.

Chris de Waard sprak met stadsdichter Wouter Ydema die afgelopen week voor de derde en laatste keer een 3 October gedicht voordroeg bij het oefenen van de Koraalliedjes in de Hooglandse Kerk. Dit jaar was dat ‘Lopend door Leiden’.

De nieuwe stadsdichter moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Uiteraard moet hij of zij goede gedichten schrijven, maar daarnaast ook onder druk kunnen presteren, geen podiumangst hebben, opgewassen zijn tegen kritiek en zo nodig snel kunnen inspelen op actuele gebeurtenissen. Ook moet de stadsdichter in Leiden of directe omgeving wonen. Oosterop: “Het moet aanfietsbaar zijn.”

Cultuur Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×