Dierendag, nobelprijs en prehistorische mieren

 

Deze week in Science071: Alles in het teken van dieren want het is Dierendag! Je hoort verschillende interessante wetenschapsfragmenten over dieren. En je hoort ook weer al het wetenschapsnieuws van de afgelopen week van Ilse ter Haar. Zij vertelt over de Nobelprijswinnaars voor de Natuurkunde, de muzieksmaak van psychopaten en een onderzoek naar wilskracht.

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne. Deze hebben zij ontvangen wegens het meten van een echo van twee zwarte gaten die 1,3 miljard jaar geleden op elkaar botsten en samen één werden. Dit zorgde voor een trilling die zich in het heelal voortbeweegt. 

Psychologen van New York University deden een onderzoek naar de voorkeur voor muziek van psychopaten. Proefpersonen moesten uit 260 nummers een selectie maken welke hun voorkeur hadden waarna ze een standaard psychologische test moesten uitvoeren. ‘Lose yourself’ van Eminem bleek een voorkeur te hebben onder de proefpersonen met psychopatische trekjes. 

De theorie over dat wilskracht in een beperkte dagelijkse voorraad bij mensen aanwezig is, is ontkracht door Canadese en Amerikaanse onderzoekers. Ze deden een onderzoek onder studenten waar ze de leeractiviteit en prestaties gingen testen in een online leermethode. Er bleek geen mentale uitputting aanwezig. 

Daarnaast is in 98 miljoenjaar oud Barnsteen in Myanmar een prehistorische mier ontdekt door Philip Barden. 

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×