(Foto's: Reanne van Kleef).

Stedelijk Beheer en vrijwilligers maken de stad schoon na Leidens Ontzet

Stedelijk Beheer heeft vannacht samen met 25 vrijwilligers de stad weer schoongemaakt na Leidens Ontzet. Ook wethouders Paul Laudy en Marleen Damen hielpen daarbij mee. Om 02:00 uur trokken de eerste schoonmaakploegen door de stad en en de loop van de ochtend was de meeste troep weer weg.  Donderdag en vrijdag worden de laatste hoekjes en gaatjes schoongemaakt.

Reanne van Kleef nam vanmorgen vroeg een kijkje bij de schoonmaakwerkzaamheden en sprak met manager Inzameling & Reiniging Willem Guijt van Stedelijk Beheer.

“De stad gaat over een paar uur weer leven en we proberen de delen die het drukst bezocht zijn als eerste schoon te maken”, vertelt manager Inzameling & Reiniging Willem Guijt van Stedelijk Beheer om 04.30 uur ’s ochtends. “De Haarlemmerstraat, de Breestraat, de omgeving van het stadhuis en het Stationsplein. Dat doen we met alle manschappen van reiniging en in de nacht van 3 op 4 oktober is het ook gebruikelijk dat er zo’n 25 vrijwilligers meedoen. In totaal zijn we met een man of vijftig bezig.”

Om 04:00 uur lagen er nog bergen afval in Leiden.

De hoeveelheid afval was dit jaar niet meer dan de afgelopen jaren. Dat is volgens Guijt ook afhankelijk op welke dag het feest valt. “Vorig jaar viel het heel bijzonder met ook nog een weekend ertussen. Dat zagen we ook wel terug in het afval. Dit jaar week niet af van de andere jaren. Deze ploeg gaat nu tot 14.00 uur door en ik denk dat de stad dan voor zeventig tot tachtig procent schoon is.”

Bij het centraal station werden alle losse afvalbakken verzameld. Ondanks dat die stuk voor stuk propvol zaten, lag de stad nog vol met bergen afval. Guijt: “Of het dan wel zin heeft dat we die neerzetten? Ja natuurlijk! Want alles wat in een afvalbak zit hoeven we niet op te rapen en waait niet alle kanten op.”

Wethouder Paul Laudy van Openbare Ruimte hielp zelf net als afgelopen jaren ook een handje mee. “Ik vind het niet alleen belangrijk om mee te helpen omdat het gewoon heel veel werk is om de stad weer schoon te maken, maar ook om waardering uit te spreken voor de mannen en vrouwen van beheer die dit het hele jaar door doen.”

Ieder jaar neemt Laudy ook een collega wethouder mee. Dit jaar was Marleen Damen aan de beurt. “Het gaat goed, ik ben nog best fit. Heel mooi om de stad ook zo te zien en dit samen met de mannen en vrouwen van beheer te mogen doen.”

Wethouder Paul Laudy en Marleen Damen waren ook al vroeg op pad om de stad schoon te maken.

Hoewel de meeste Leidenaren er niet aan moeten denken om zo vroeg al weer op stap te zijn, melden zich elk jaar weer meer vrijwilligers aan dan er kunnen meehelpen. “Er melden zich meestal zo’n 30 tot 50 vrijwilligers aan. Om het voor ons behapbaar te houden, werken we  meestal met 25 tot 30 vrijwilligers. Anders kunnen we ook geen toezicht houden. Last-minute aanmeldingen kunnen we dus niet meer aannemen”, aldus Guijt.

Ongeveer vijftig mensen maakten vannacht Leiden weer leefbaar.

 

Leiden Leidens Ontzet


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×